Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

V rodnej obci maestra Chudíka sa dnes na jeho počesť rozozvučia zvony

Na archívnej snímke z 13. decembra 2008 v Bratislave herec Ladislav Chudík počas benefičného koncertu Úsmev ako dar Foto: TASR/Tomáš Halász

Ako pre TASR uviedol starosta Hronca Bohuslav Nemky, správa o úmrtí velikána slovenského herectva zasiahla celú dedinu.

Hronec 30. júna (TASR) – Horehronská obec Hronec smúti za svojím rodákom, maestrom Ladislavom Chudíkom, ktorý vo veku 91 rokov skonal v pondelok (29.6.) v nemocnici v Bratislave. Na pamiatku sa dnes v jeho rodnej obci rozozvučali zvony a v dedine vyvesili čiernu vlajku. Zvony sa budú ohlášať aj v najbližšie dni.

Ako pre TASR uviedol starosta Hronca Bohuslav Nemky, správa o úmrtí velikána slovenského herectva zasiahla celú dedinu. Aj napriek dvojmesačnej hospitalizácii v nemocnici a zápalu pľúc miestni verili, že maestro sa "pozbiera" a ešte ho uvidia.

V obradnej miestnosti Obecného úradu v Hronci môžu jeho rodáci i obdivovatelia z okolia vyjadriť svoje smútočné pocity v kondolenčnej knihe. Sieň bude otvorená niekoľko dní od 7.00 do 18.00 h. Ako starosta tiež pripomenul, vo štvrtok (2.7.) o 17.30 h chystajú v miestnom rímskokatolíckom kostole svätú omšu za zosnulého Pána herca. Obecným rozhlasom oznamujú občanom jej termín i možnosť prísť vzdať hold a vyjadriť úctu tomuto veľkému umelcovi.

Chudík mal k svojej rodnej obci vždy vrelý vzťah, keď mohol, prišiel na oslavy jej výročí a zotrval aj pár dní. Bol hrdý na svoje rodisko, spájalo ho s ním pevné puto. Na miestnom cintoríne sú pochovaní jeho predkovia.

"Koncom mája pri príležitosti jeho 91. narodenín sme mu poslali zvonček s erbom Hronca. To už bol v nemocnici. Venovali sme mu ho nielen ako darček, ale najmä preto, aby mu dodal silu a energiu bojovať s chorobou," uviedol pre TASR Nemky.

Ako starosta dodal, hoci tušili, že to nemusí dopadnúť dobre, nikto si to v myšlienkach nechcel ani len pripustiť. Legenda slovenského herectva však navždy odišla a rodný Hronec bude za ňou ešte dlho smútiť.