Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Ján Nosko kandiduje na primátora Banskej Bystrice

Kandidát na primátora mesta Banská Bystrica Ján Nosko počas tlačovej konferencie. Banská Bystrica, 12. augusta 2014. Foto: TASR/Branislav Račko

Ján Nosko je riaditeľom Detskej fakultnej nemocnice a do novembrových komunálnych volieb pôjde ako nezávislý kandidát.

Banská Bystrica 12. augusta (TASR) – Riaditeľ banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko dnes oficiálne oznámil svoju kandidatúru na post primátora Banskej Bystrice. Do novembrových komunálnych volieb pôjde ako nezávislý kandidát. Svoju predvolebnú kampaň mieni financovať z vlastných zdrojov.

Ján Nosko väčšinu svojho profesionálneho života zasvätil starostlivosti detských pacientov, je uznávaný pediater, kardiológ. Posledných šesť rokov pôsobí ako vrcholový manažér.

"S tímom šikovných a múdrych ľudí sme vybudovali v našom meste detskú nemocnicu, ktorá patrí medzi najlepšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku," povedal Nosko na dnešnej tlačovej konferencii.

Prostriedky z EÚ

Kandidát na primátora mesta Banská Bystrica Ján Nosko počas tlačovej konferencie. Banská Bystrica, 12. augusta 2014.
Foto: TASR/Branislav Račko
Podľa neho za šesť rokov jeho pôsobenia vo funkcii riaditeľa nemocnice sa mu podarilo získať z prostriedkov Európskej únie 6,6 milióna eur, za ktoré nemocnica vybudovala dve nové podlažia. Dnes je ako jedno z mála zdravotníckych zariadení v plusových číslach, ktoré zároveň patrí medzi špičku na Slovensku.

"Dokázali sme, že sa dá poskytnúť kvalitná a finančne náročná zdravotná starostlivosť každému malému pacientovi a zároveň nemocnicu nezadlžovať. A tak isto môže fungovať aj mesto," tvrdí kandidát, ktorý riadi 350-členný kolektív nemocnice.

"Jedným z hlavných impulzov pre moju kandidatúru bola práve neprofesionalita vo vedení mesta, ktoré pre chyby vo verejnom obstarávaní muselo vrátiť 4 milióny eur z eurofondov, pôvodne určených na rekonštrukcie mestských základných škôl," pokračoval Nosko.

Ako zdôraznil, Banská Bystrica má na to, aby patrila k tomu najlepšiemu, čo na Slovensku máme. "To sa však nedá dosiahnuť slovami a sľubmi, ale skutkami. Naše mesto zaostáva a nevyužíva možnosti, ktoré má. Súhlasím s občanmi, ktorí sú nahnevaní a nespokojní, pretože za svoje dane očakávajú viac. Našou povinnosťou je urobiť zmeny, na ktoré čakajú, a to je princíp služby mestu a jeho ľuďom," vysvetlil Nosko.

Koniec bojov

Kandidát na primátora mesta Banská Bystrica Ján Nosko (vpravo) počas tlačovej konferencie. Banská Bystrica, 12. augusta 2014.
Foto: TASR/Branislav Račko
Za prvoradé považuje ukončenie bojov vedenia mesta so zastupiteľstvom, chce spojiť všetky politické strany v rámci Banskej Bystrice. Medzi jeho priority patria cesty, ktoré sú v katastrofálnom stave, chce riešiť aj nedostatok nájomných bytov pre mladé rodiny, športovísk a miest pre rekreáciu obyvateľov.

"Nedovolím, aby Banská Bystrica opäť prišla o ďalšie eurofondy. Máme pred sebou posledné rozpočtové obdobie, kedy môžeme získať z fondov Európskej únie maximum. Zariadim, aby ich mesto využívalo na investície tak, ako sme to dokázali v nemocnici. Môj tím budú tvoriť odborníci a nie kamaráti a sponzori," uzatvoril nový kandidát na primátora.

Na oficiálne oznámenie Noskovej kandidatúry prišli aj jeho podporovatelia - kapacity v oblasti zdravotníctva, pediater Svetozár Dluholucký a psychiater Ludvík Nábělek, takisto historik a riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev, rektor Akadémie umení Matúš Oľha a ďalší.