Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Na keramickom sympóziu v Kalinove tvoria umelci z Turecka,ČR a Slovens

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na Slovensku jedinečné keramické sympózium prebieha nepretržite od roku 1989 a je výnimočné pre neateliérové továrenské podmienky.

Kalinovo 12. júla (TASR) - Umelci z Turecka, Českej republiky a Slovenska tvoria v týchto dňoch v závode Žiaromat Kalinovo v okrese Poltár, v rámci už XXVIII. Medzinárodného keramického sympózia. Tvorivý pobyt štvorice keramikov potrvá do 3. augusta 2016.

Ako pre TASR uviedla riaditeľka Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci Iveta Kaczarová, v priestoroch viac ako 125-ročného závodu tvoria Firdevs Müjde Gökbel a Oya Asan Yuksel z Turecka, z Českej republiky Veronika Selingerová a zo Slovenska Paula Hoššová.

Na Slovensku jedinečné keramické sympózium prebieha nepretržite od roku 1989 a je výnimočné pre neateliérové továrenské podmienky. Umelci majú možnosť využívať žiaruvzdorný materiál šamot a vytvorené diela vypaľovať vo veľkokapacitných peciach.

Závod Žiaromat, a.s, Kalinovo poskytuje priestor, materiál a technickú výbavu pre účastníkov sympózia. Vzniknuté diela budú prezentované na výstave v NMG v Lučenci v mesiacoch august-september 2016.

Organizátorom podujatia je NMG v Lučenci, v spolupráci so SVÚ - Združením keramikov Slovenska, závodom Žiaromat Kalinovo, mestom Lučenec a obcou Kalinovo.