Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

V Kališti sa bude opäť spomínať na tragické udalosti spred 70 rokov

Pamätník obetiam v Kališti Foto: TASR - archív

Program sa začne už o 9.00 h vystúpením speváckej skupiny Seniori optimisti, ktorá pôsobí pri Jednote dôchodcov v Žiari nad Hronom.

Banská Bystrica/Kalište 15. augusta (TASR) - Spomienka na obyvateľov Kališťa, jednej z obcí, ktoré boli vypálené počas druhej svetovej vojny, sa už po desiaty raz uskutoční v sobotu 15. augusta.

Program sa začne už o 9.00 h vystúpením speváckej skupiny Seniori optimisti, ktorá pôsobí pri Jednote dôchodcov v Žiari nad Hronom. Po nich sa predstaví tanečná country skupiny Arizona pri KC v B. Bystrici - Sásovej a spevácka skupina Vtáčnik z Ostrého Grúňa. O 10.30 h bude na mieste bývalej obce ekumenická pobožnosť, samotná pietna spomienka na obete sa uskutoční o 11 h. Od 11.45 h si návštevníci môžu pozrieť ukážky Klubu vojenskej histórie Golian z B. Bystrice. Po nich nasleduje kultúrny program s dychovkou, spevokolom, folklórnymi súbormi a heligonkármi. Záver bude patriť spevákovi Robovi Kazíkovi.

Pre záujemcov sú pripravené autobusy spred banskobystrickej železničnej stanice s odchodom o 8.00, 8.30 a 9.00 h.

Obec Kalište sa nachádza v Nízkych Tatrách a je úplne izolované od okolitej civilizácie. Bola vybudovaná v 16. storočí ako uhliarska obec, no počas 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania bola centrom tzv. Partizánskej republiky.

Dňa 18. marca 1945 obec počas nacistických represálií vypálili nemecké jednotky a obyvatelia boli vyvraždení. Zo 42 domov ostalo len šesť, avšak ani po oslobodení Slovenska už život na Kališti nebolo možné obnoviť.

Dnes je Národnou kultúrnou pamiatkou s pamätníkom obetiam tragédie, zachovanou kaplnkou a dvoma zrekonštruovanými domami, v ktorých je umiestnená expozícia zobrazujúca históriu obce a Partizánskej republiky. Z ostatných domov je možné vidieť zrekonštruované základy.

Podujatie pripravuje Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a Múzeum SNP v B. Bystrici. Jeho cieľom je nielen si pripomenúť obete nezmyselného vraždenia počas 2. svetovej vojny, ale aj symbolicky vrátiť Kališťu život.