Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Kamery už monitorujú širšie centrum Očovej

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Očová sa zapojila aj do výzvy Ministerstva hospodárstva SR na rekonštrukciu a modernizáciu verejného osvetlenia.

Očová 28. júla (TASR) - Ďalšie štyri bezpečnostné kamery pribudli nedávno v obci Očová v okrese Zvolen. Systém bol doplnený aj o nové monitorovacie a nahrávacie zariadenie, mikrovlnnú sieť a záložnými zdrojmi pre zariadenia systému.

Podľa starostu Jána Senka obec tak v súčasnom období monitoruje širšie centrum Očovej vrátane základnej školy a domu smútku s cintorínom. Projekt bol finančne podporený Radou vlády SR pre prevenciu kriminality vo výške 8000 eur. Celkové náklady v tejto etape dosiahli takmer 10.022 eur.

Obec chce ešte v tomto roku pokračovať v inštalovaní bezpečnostných kamier. Úspešná bola totiž so svojou ďalšou žiadosťou o pridelenie finančných prostriedkov na tento projekt z Rady vlády SR.

Očová sa zapojila aj do výzvy Ministerstva hospodárstva SR na rekonštrukciu a modernizáciu verejného osvetlenia. Obec odovzdala žiadosť o pridelenie nenávratného finančného príspevku z európskych fondov vo výške približne 200.000 eur, so spolufinancovaním vo výške päť percent.

V dedine sa počíta s výmenou 239 svietidiel a doplnením ďalších 119, na celkový počet 358 svietidiel s LED technológiou. Predpokladaná ročná úspora je asi 65 %. Vo finančnom vyjadrení je to pri súčasných cenách energie zhruba 11.000 eur. Realizovať by sa mala aj výmena výložníkov a rekonštrukcia štyroch rozvádzačov.