Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Minerálny prameň v Klokoči zmenil po polstoročí miesto i vzhľad

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bohatý výskyt minerálnych prameňov v Klokoči a okolí spôsobila sopečná činnosť pred miliónmi rokov.

Klokoč 26. októbra (TASR) - Sliackova medokýš, alebo aj medokýš Polom - najznámejší a najnavštevovanejší minerálny prameň v obci Klokoč v okrese Detva, v uplynulých týždňoch zrekonštruovali a lepšie sprístupnili pre verejnosť. Na jeho obnovu získali peniaze z Programu obnovy dediny a obec prispela aj vlastnou čiastkou.

"Grant a náš príspevok bol spolu 6000 eur, obec ale vložila do úpravy okolia ešte ďalších asi 2200 eur," povedal pre TASR starosta Klokoča Jozef Výbošťok. Vývod prameňa však premiestnili asi o 50 metrov k miestnej komunikácii a celý zdroj v dôsledku priesakov preílovali a zhutnili.

Klokoč leží na viacerých minerálnych prameňoch. V obci ich je v súčasnosti sedem. Dva najvyhľadávanejšie vyvierajú spod dvojkopca Polom. Ich vody sú silne mineralizované, lebo na tomto mieste sa na povrchu i v hĺbke vyskytuje železná ruda a tiež síra. Povesť hovorí, že v jednom z nich si žobrák chcel uvariť zemiaky, lebo voda v jeden meter širokom a rovnako hlbokom žriedle akoby sa varila, blbotala a klokotala. Ďalšie pramene majú názvy Palčúrova, Podrichtárova, Jašova, Kubova a v smrečinke pri Kocanskom potoku.

Bohatý výskyt minerálnych prameňov v Klokoči a okolí spôsobila sopečná činnosť pred miliónmi rokov. Viac alebo menej mineralizovanú vodu možno dodnes nájsť v celom klokočskom chotári. Ľudia tam dokonca neraz narazili na minerálku pri kopaní studní.