Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V obci Korytárky sa opäť zídu fujaristi z celého Slovenska

Ilustračná snímka Foto: TASR/Adriána Antošková

Podujatie ako jediné svojho druhu na Slovensku vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia.

Korytárky 16. júla (TASR) - Približne 80 fujaristov z celého Slovenska a ďalších asi 200 účinkujúcich, členov folklórnych súborov a skupín, budú mať možnosť uvidieť najbližší víkend (19. a 20. júla) návštevníci Korytárok v okrese Detva. Uskutoční sa tam už 16. ročník celoslovenskej prehliadky fujerášov.

Prehliadku otvorí v sobotu program Hojže Bača, hojže... Nežijúcim majstrom fujary bude venovaný program Spomienky starých nôt fujár. Deň zavŕši ľudová zábava s Ľudovou hudbou Folklórneho súboru Urpín.

V nedeľu pokračuje program po svätej omši priamo v Kostole Panny Márie Karmelskej. Diváci uvidia program Keď zvoní zvon. Podujatie vyvrcholí popoludní v amfiteátri za kultúrnym domom galaprogramom s názvom Pískaj mi fujarka. Súčasťou prehliadky je jarmok remesiel a tvorivé dielne fujár a píšťal s ÚĽUVom.

Podujatie ako jediné svojho druhu na Slovensku vzniklo koncom 90. rokov uplynulého storočia na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára. Prehliadku organizuje Občianske združenia Javorie, Spolok gujerášov a Ústredie Ľudovej umeleckej výroby v Bratislave.