Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na jubilejnú prehliadku fujaristov v Korytárkach zavíta 70 interpretov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podujatie sa koná už tradične na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára.

Korytárky 12. júla (TASR) - Jubilejný 20. ročník celoslovenskej prehliadky fujaristov, privíta počas nadchádzajúceho víkendu v Korytárkach v okrese Detva približne 70 interpretov - hráčov na tento jedinečný hudobný nástroj, zapísaný aj na Zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Podujatie sa koná už tradične na počesť nestora detvianskych fujaristov Jozefa Rybára.

Podľa Romana Malatinca zo združenia Javorie, ktoré prehliadku organizuje, každý jeden z účastníkov prinesie do Korytárok svoje osobitné poňatie hry na fujaru. Jeden z programov bude venovaný aj nedávno zosnulému Dušanovi Holíkovi, ktorý niekoľko rokov organizoval na Podpoľaní medzinárodný festival fujaristov. Do Korytárok zavíta aj niekoľko jeho žiakov z Nemecka, Anglicka či USA.

Okrem fujaristov, z ktorých sú viacerí aj výrobcovia fujár, sa na festivale predstavia aj stovky účinkujúcich v iných folklórnych programoch. Prehliadka sa začne už v piatok 13. júla večerným galaprogramom s hosťami - folklórnymi súbormi Technik a Podpoľanec a skončí v nedeľu galaprogramom s názvom Valašské ozveny a pamäte.

Dodnes sa presne nevie, kedy sa na Slovensku objavila prvá fujara. Odborníci hovoria, že ju začali vyrábať potulní pastieri, ktorí sa v krajine pod Poľanou začali usadzovať niekedy v 15. storočí. Isté je, že už prastarí otcovia našich starých otcov niekedy na prelome 18. a 19. storočia fujary vyrábali. Syn legendárneho výrobcu fujár v Podpoľaní Jozef Rybár vlastní fujaru, ktorú vyrobil jeho prastarý otec pred 150 rokmi.