Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Kotleba kritizuje župu pre hospodárenie s financiami v minulom roku

Predseda BBSK Marián Kotleba Foto: TASR/Dušan Hein

Úrad nehospodárne vynaložil 1, 7 milióna eur, tvrdí súčasný predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Banská Bystrica 23. januára (TASR) - Trestné oznámenie vo veci porušovania pravidiel pri správe cudzieho majetku podáva vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). K porušeniu malo dôjsť v Banskobystrickej regionálnej správe ciest (BBRSC) ku koncu minulého roku a to nehospodárnym nákupom techniky a materiálov, pri čom škoda mala dosiahnuť asi 1,7 milióna eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda BBSK Marián Kotleba.

Obstarávanie na techniku a materiály sa podľa hovorcu BBSK Miroslava Beličku uskutočnilo iba s jedným uchádzačom, pri čom ceny boli oveľa vyššie, ako sú bežné ceny.

Bývalý riaditeľ BBRSC Ján Butkovský, ktorého nové vedenie kraja odvolalo k 10. januáru však obvinenia nechápe a tvrdí, že k nehospodárnemu nakladaniu s majetkom v žiadnom prípade nedošlo. "Ak však dôjde k preverovaniu obvinenia, použijem všetky prostriedky na to, aby som ich (obvinenia) vyvrátil," povedal TASR.

Podľa Kotlebu záväzky BBSK pri prevzatí úradu dosiahli 40 miliónov eur. "Len pohľadávky za autobusovú dopravu činia 8,2 milióna eur," priblížil. "Najväčšie pohľadávky sú práve v oblasti dopravy a regionálnej správy ciest," zdôraznil. Nové vedenie BBSK chce aj preto prehodnotiť všetky veľké projekty samosprávneho kraja.

Bývalý predseda BBSK Vladimír Maňka však vôbec nevie, odkiaľ Kotleba tieto čísla zobral. Ako v reakcii novinárom povedal, BBSK bol vlani aj podľa nezávislých inštitúcii najmenej zadlženým krajom.

Hovorca BBSK Belička sa zmienil aj o nedávnom rokovaní krajských poslancov v Jelšave. Novinármi kritizovaná usporiadateľská služba stála podľa jeho slov len 210 eur a celé výjazdové zastupiteľstvo 676 eur, vrátane usporiadateľskej služby. "Bolo to výrazne menej ako pri podobných výjazdových zasadaniach zastupiteľstva BBSK v minulosti," pripomenul.