Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

M. Kotleba odmieta meniť nájomnú zmluvu správcovi Nemocnice Zvolen

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba počas tlačovej konferencie o situácii vo zvolenskej nemocnici Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa župana by kraj by prišiel o 11 miliónov eur.

Banská Bystrica 7. augusta (TASR) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nevidí dôvod meniť podmienky nájomnej zmluvy medzi BBSK a správcom Nemocnice Zvolen, spoločnosťou AGEL SK.

Zmeny zmluvy sa spolu s nemocnicou dožaduje aj skupina poslancov krajského parlamentu, medzi ktorými sú primátori Zvolena, Krupiny a Detvy. Kým súkromná spoločnosť platí ročný nájom BBSK vo výške 350.000 eur, pričom v nemocnici musí preinvestovať ďalších 150.000 eur, napríklad nemocnica v Žiari nad Hronom platí kraju iba 51.000 eur, a to vo forme investícií. Týmto argumentuje skupina poslancov. Žiadajú preto zrovnoprávniť podmienky fungovania zvolenskej nemocnice v porovnaní s inými nemocnicami vo vlastníctve BBSK. O ich návrhu má zajtra (8. 8.) rokovať Zastupiteľstvo BBSK v Žarnovici.

"Nemocnica vo Zvolene je akciovou spoločnosťou, teda súkromnou firmou. Nehovoríme o žiadnej nemocnici, ako ju poznáme z čias bývalého režimu, ale o súkromnej firme. Nevidím dôvod, aby sme menili podmienky. To by sme ich teraz mohli meniť všetkým súkromným firmám na základe nejakých ich ekonomických požiadaviek. Výrazné zníženie nájmu, ktoré požaduje AGEL SK, je neprípustné," reagoval dnes Kotleba.



Podľa neho sa spoločnosť dostala k objektom nemocnice "nie tak celkom transparentne". Ako tvrdí Kotleba, firma bola vybraná za podmienok, ktoré si sama stanovila.

"Nešlo to obchodnou súťažou, zmluvy boli uzatvorené za okolností hodných osobitného zreteľa, a teraz chceme tieto okolnosti zmluvy meniť? To je absolútne nemysliteľné. Možno keby bol vybraný iný uchádzač, aj za menej peňazí, nevyžadoval by teraz také výrazné zásahy do nájomnej zmluvy," zdôraznil Kotleba.

Hoci mu je jasné, že cieľom každého podnikateľského subjektu je dosahovať zisk, čo sa dá zvýšením efektivity svojej činnosti, ale tiež znižovaním vstupov, nákladov, BBSK nemá povinnosť a nemá to ani vo svojich kompetenciách, aby znižovala vstupné náklady pre nejaké súkromné firmy.



"Ak by sa udiala taká výrazná zmena, ktorú vyžaduje skupina poslancov, obyvatelia BBSK by do ukončenia nájomnej zmluvy, čo je v roku 2035, prišli takmer o 11 miliónov eur. Nebudeme ustupovať firme, zastúpenej obrovskou finančnou skupinou. Vidím to ako čisto politickú záležitosť," dodal Kotleba.

Kotleba uvidí, ako zajtra rozhodnú krajskí poslanci. Ak väčšina z nich tento návrh schváli, je pripravený nepodpísať uznesenie. Ak následne krajskí poslanci prelomia jeho veto, obráti sa na prokuratúru.