Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Kotleba nepodpísal rozpočet, na jeho plat tam vraj boli dva milióny

Predseda BBSK Marián Kotleba Foto: TASR/Dušan Hein

Hovorca Banskobystrického kraja Miroslav Belička uviedol, že v ňom boli uvedené irelevantné položky. Na reprezentačné účely malo byť uvedených deväť miliónov eur.

Banská Bystrica 11. marca (TASR) - Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nepodpísal tohtoročný rozpočet, ktorý zastupiteľstvo schválilo na zasadnutí 28. februára. Mal tak urobiť zo zákona v pondelok (10.3.) do polnoci. Kraj tak aj naďalej zostáva v rozpočtovom provizóriu.

"Pán predseda nepodpísal rozpočet preto, lebo je právne nevykonateľný," povedal pre TASR hovorca BBSK Miroslav Belička. "Sú v ňom uvedené položky, ktoré sú irelevantné, napríklad na plat predsedu sú v ňom zakotvené dva milióny eur a na reprezentačné účely deväť miliónov eur," pripomenul. Ako dodal, poslanci Smeru-SD a KDH, ktorí ho predložili, ho zrejme ani nečítali. "Jednoducho dali doň zlé čísla," konštatoval.

"Môj pozmeňujúci návrh bol v podstate zameraný na úpravu bežných výdavkov úradu BBSK. Navrhol som znížiť bežné výdavky na mzdy zamestnancov úradu, nie ale pre predsedu, odvody z miezd a výdavky na tovary a služby v celkovej sume viac ako 1,062 milióna eur," uviedol pre TASR v reakcii na hovorcove slová predkladateľ návrhu za Smer-SD Jaroslav Demian. "V návrhu som uviedol, že ostatné položky bežných výdavkov vo funkčnej a ekonomickej klasifikácii sa nemenia," dodal. Prečo sú v rozpočte takto nadhodnotené iné čísla, nevedel povedať. "Ak to tam takto našli, potom objavili len vlastnú chybu," konštatoval.

Poslanecký klub Smer-SD, KDH bude iniciovať zvolanie mimoriadneho zasadania zastupiteľstva, aby prelomil Kotlebovo veto. Podľa Demiana navrhnú termín na 7. apríla. "Ja sám tam navrhnem uznesenie, ktorým bol schválený rozpočet BBSK, potvrdiť," dodal.