Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Krajský policajný šéf reagoval dnes na kritický Kotlebov list

Riaditeľ krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Marián Slobodník Foto: TASR

Nestotožňuje sa s jeho kritikou bezpečnostnej situácie na území BBSK, najmä v okrese Revúca a v meste Jelšava.

Banská Bystrica 27. augusta (TASR) – Riaditeľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Banskej Bystrici Marian Slobodník dnes odpovedal na otvorený list predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu. Nestotožňuje sa s jeho kritikou bezpečnostnej situácie na území BBSK, najmä v okrese Revúca a v meste Jelšava. V liste mu poslal aj obsiahlu analýzu týkajúcu sa trestnej činnosti, priestupkovosti a dopravnej nehodovosti za roky 2013, 2014 a prvý polrok 2015 v kraji i na teritóriu, ktoré Kotleba v liste Slobodníkovi označil za obzvlášť kritické a kde žiadal o zavedenie operatívnych opatrení na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov.

Ako dnes na tlačovej besede uviedol krajský policajný šéf Slobodník, za všetky tri roky došlo v kraji k výraznému poklesu počtu zaevidovaných trestných činov a tiež k nárastu objasnených trestných činov, pri ktorých zistili páchateľov. Ide o majetkovú, respektíve násilnú trestnú činnosť, nazývanú aj "uličnou", ktorú oznamujú občania.

"V rámci kraja je v tomto smere bezpečnostná situácia stabilizovaná a konsolidovaná," reagoval Slobodník. Podobne je to v kraji aj v oblasti priestupkov, či už ide o majetkové, alebo priestupky proti občianskemu spolunažívaniu.

"V okrese Revúca došlo za tri roky k poklesu nápadu trestných činov, zaznamenali sme nárast v objasnenosti tzv. uličnej trestnej činnosti. V tomto okrese sme za posledné tri roky mali jednu vraždu v roku 2013, jedno znásilnenie v tom istom roku. Všetky lúpeže sme objasnili," konštatoval Slobodník.

"Na území obvodného oddelenia Jelšava je hodnotenie podobné. Za prvý polrok tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2014 sme zaznamenali 50-percentný pokles nápadu trestných činov a v objasnenosti sme číslo ešte zdvihli. V Jelšave sme nemali ani jednu vraždu, ani lúpež a ani znásilnenie," dodal krajský policajný šéf.

Podľa neho ak sa porovnajú veľkosťou rovnaké útvary s podobným počtom obyvateľov, štruktúrou trestnej činnosti a počtom policajtov v teritóriu, okres Revúca je za posledných sedem rokov na popredných miestach v objasnenosti trestných činov. "V tomto roku je na treťom mieste, prvé je Brezno a druhá Rimavská Sobota v rámci Slovenska. Takže celkové hodnotenie kraja nemôže byť až tak výnimočne zlé. Nechápem, z čoho predseda BBSK vychádza, keď neustále tvrdí, že bezpečnostná situácia je zlá," dodal Slobodník.

Ako tiež zdôraznil, riaditeľ obvodného oddelenia v Jelšave sa zúčastňuje na mestských zastupiteľstvách, vždy keď sa prerokováva správa o bezpečnostnej situácii. Nikdy ho poslanci k prijatiu nejakých opatrení na zlepšenie situácie nezaviazali, naopak, v jednom z uznesení sa konštatuje, že došlo k zlepšeniu situácie v meste.

S predsedom BBSK je Slobodník ochotný stretnúť sa a privíta od neho "akékoľvek konštruktívne návrhy, keďže určite aj bezpečnostnú situáciu v kraji možno stále zlepšovať". Nemieni sa však baviť o veciach, ktoré sú nepravdivé a vymyslené.

Ako tiež Slobodník poznamenal, na území BBSK dochádza len k nárastu ekonomickej trestnej činnosti, ktorá je však vo väčšine prípadov vyhľadaná operatívnymi pracovníkmi a iba zanedbateľnú časť oznamujú občania.

"Dopravná nehodovosť v tomto roku je v našom kraji mimoriadne zlá. Robíme veľké množstvo opatrení, aby sme eliminovali nepriaznivý stav. Veľmi sa nám nedarí, musím to priznať. Okres Revúca a Jelšava sú však na tom dobre," uzavrel krajský policajný riaditeľ.