Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Havarované lietadlo hasiči stabilizovali, hrozilo zošmyknutie zo svahu

K núdzovému pristátiu utraľahkého lietadla na Kráľovej holi boli 25. novembra 2015 dopoludnia privolané dve posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe. Foto: TASR - HZS

V pondelok krátko pred obedom došlo pod Kráľovou hoľou k nehode športového lietadla.

Banská Bystrica 24. novembra (TASR) – Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici dnes poskytlo detailnejšie informácie o nehode športového lietadla, ku ktorej došlo v pondelok (23.11.) krátko pred obedom.

K núdzovému pristátiu utraľahkého lietadla na Kráľovej holi boli 25. novembra 2015 dopoludnia privolané dve posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe.
Foto: TASR - HZS


"Na tiesňovú linku bol nahlásený pád športového lietadla pod Kráľovou hoľou v okrese Brezno so zranením dvoch osôb. Na miesto udalosti bolo vyslaných päť hasičov z hasičskej stanice v Pohorelej a sanitný automobil hasičskej služby z Banskej Bystrice. Po príchode na miesto zistili, že lietadlo sa nachádza asi 400 metrov pod hrebeňom Kráľovej hole v neprístupnom teréne. V tom čase sa tam už nachádzali príslušníci Horskej záchrannej služby," priblížil Erik Piater z Oddelenia operatívno-technického KR HaZZ v Banskej Bystrici.

Ako tiež uviedol, následne sa na miesto udalosti dostavili ďalší hasiči spolu s lekárom vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby.

K núdzovému pristátiu utraľahkého lietadla na Kráľovej holi boli 25. novembra 2015 dopoludnia privolané dve posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe.
Foto: TASR - HZS


"Hasiči zabezpečili lietadlo proti požiaru, pomohli pri ošetrení a naložení zranenej osoby na nosidlá a transportovali ju na hrebeň Kráľovej hole. Druhá osoba vystúpila pešo v sprievode lekára. Postihnutých naložili do vozidla a transportovali k vrtuľníku," dodal Piater.

Hasiči museli havarované lietadlo stabilizovať pre silný vietor a hrozbe zošmyknutia zo svahu pomocou lezeckých prostriedkov.