Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

Horskí záchranári pomáhali v Jasnej. Vážne sa zranil slovenský lyžiar

Na archívnej snímke členovia strediska HZS so skútrom Foto: FOTO TASR - Michaela Zdražilová

Bežkárka slovenskej národnosti si v bežeckom areáli Skalka spôsobila počas zjazdu úraz dolnej končatiny.


Kremnica 12. marca (TASR) - Horskí záchranári dnes dopoludnia pomáhali bežkárke slovenskej národnosti, ktorá si v bežeckom areáli Skalka spôsobila počas zjazdu úraz dolnej končatiny.

"Privolaní záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) jej poskytli prvú pomoc a pomocou skútra transportovali na základňu, odkiaľ v sprievode známych pokračovala na odporúčané zdravotné vyšetrenie," informujú na svojej internetovej stránke záchranári.

Poranená noha českého skialpinistu

Mladý skialpinista si dnes dopoludnia v Západných Tatrách v lokalite Terasa počas lyžovania poranil nohu. Dvadsaťšesťročnému Čechovi pomáhali horskí záchranári z Oblastného strediska Západné Tatry.

Zranený skialpinista nebol schopný samostatne pokračovať, horskí záchranári mu na mieste nehody poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pomocou kanadských saní a štvorkolky ho transportovali k Domu Horskej záchrannej služby (HZS) v Žiarskej doline, kde ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci, informovala HZS na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Zásah v Zlomiskovej doline

Horská záchranná služba (HZS) bola dnes popoludní požiadaná o pomoc pre 40-ročného slovenského skialpinistu. Ten si pri páde v Zlomiskovej doline vo Vysokých Tatrách, v oblasti pod Ošarpancami, vykĺbil rameno.

Na pomoc mu odišli príslušníci HZS zo Starého Smokovca. Do ich príchodu zranený pomaly, za pomoci svojich kolegov, zostupoval oproti záchranárom. Stretli sa pri Popradskom plese, kde pacientovi poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne zraneného muža záchranári transportovali k železničnej zastávke Popradské pleso, kde ho odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

V Jasnej vážne zranenie slovenský lyžiar

V Jasnej sa dnes vážne zranil 25-ročný slovenský lyžiar. Mužovi pomáhali dopoludnia dobrovoľní i profesionálni horskí záchranári.

Na zraneného upozornili Horskú záchrannú službu (HZS) lyžiari zo šesťsedačky vedúcej zo Záhradiek na Rovnú hoľu, ktorí ho uvideli ležať v lese mimo zjazdovky, keď volal o pomoc. Lyžiar počas jazdy mimo lyžiarskej trate spadol, pričom narazil o peň stromu a pravdepodobne si zlomil panvu.

K zranenému mužovi zlyžovali dobrovoľní záchranári HZS a zároveň sa na miesto nehody pomocou šesťsedačky dostavili profesionálni záchranári HZS, ktorí po zastavení lanovky zlanili k postihnutému. Muža na mieste vyšetrili, ošetrili a po nabalení do vákuového matraca ho za pomoci nosidiel a lanovej techniky vytiahli na sedačku. Následne po opätovnom spustení lanovky bol zvezený na Záhradky, kde bol odovzdaný privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci a transportovaný do nemocnice, informovala HZS na svojej oficiálnej internetovej stránke.