Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Kremnické Bane nie sú len horský priechod, obec sa má čím pochváliť

Pomyselný geografický stred Európy. Nachádza sa nad obcou Kremnické bane v blízkosti Kostola svätého Jána Krstiteľa. Foto: TASR- Jozef Ďurník

Aj keď má dedina pomerne málo obyvateľov, približne 270, má bohatú členskú základňu dobrovoľného hasičského zboru i medovnikárku.

Kremnické Bane 6. apríla (TASR) - Keď je reč o geografickom strede Európy či frekventovanom horskom priechode, ktorý bol pred časom pre rekonštrukciu dlhšiu dobu uzatvorený, každý vie, že ide o Kremnické Bane. Nenápadná dedinka ležiaca len niekoľko kilometrov za Kremnicou však v sebe ukrýva toho oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá.

Jej pýchou je stará banícka história, ktorú dnes pripomína aj niekoľko pôvodných domov. Svojho času tu bola otvorená aj čipkárska škola, ktorá vznikla po vzore rakúskych a nemeckých škôl.

Aj keď má dedina pomerne málo obyvateľov, približne 270, pochváliť sa môže bohatou členskou základňou dobrovoľného hasičského zboru. Starosta Juraj Vozár, ktorý je zároveň predsedom zboru, hovorí, že má až 41 členov a historickú Pragu RN, ktorú im závidia na nejednom podujatí.

Dobré meno obci robí aj medovnikárka Alžbeta Knappová, ktorá sa sem vydala pred niekoľkými rokmi. Skromne hovorí, že je rada, ak svojou prácou niekoho inšpiruje. Medovníky s jej rukopisom už cestovali do celého sveta. Jeden z nich dostal do daru počas návštevy Kremnice aj prezident Andrej Kiska.