Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Do Noci divadiel sa zapájajú Košice, Banská Bystrica i Zvolen

Štátne divadlo Košice Foto: TASR – František Iván

Noc divadiel 2015 otvorí dnes večer na Slovensku návštevníkom dokorán divadlá a kultúrne centrá už po šiesty raz.


Košice 21. novembra (TASR) – Do Noci divadiel sa dnes zapoja aj viaceré košické divadlá. V Štátnom divadle Košice bude Noc divadiel svadobná. „O 19.00 h vystrojí opera Figarovu svadbu W. A. Mozarta. Po nej sólisti pozvú divákov k 'svadobnému' stolu a v príjemnej 'svadobnej' atmosfére prezradia tajomstvá divadelného života a odpovedia na zvedavé otázky,“ priblížil tlačový tajomník divadla Svjatoslav Dohovič.

Motto šiesteho ročníka projektu Noc divadiel, do ktorého sa zapoja divadlá v celej Európe, znie: „Nezapadli ste?“. Súčasťou akcie je aj viac ako päť desiatok divadiel zo 16 miest Slovenska. Patrí k nim aj Bábkové divadlo v Košiciach. „Pripravili sme až dve inscenácie, o 18.00 h na scéne Jorik na Tajovského ulici uvidia diváci inscenáciu Čert a Kača, ktorá je určená predovšetkým malým divákom od troch rokov, ale svoje si v nej nájdu aj dospelí,“ informoval umelecký šéf Bábkového divadla v Košiciach Ivan Sogel.

O 19.00 h môžu diváci na bábkovej scéne na Alžbetinej ulici zhliadnuť inscenáciu Aucassin a Nicoletta, ktorá je adresovaná divákom od šesť rokov, mládeži a dospelému publiku. „Po predstaveniach budú herci nášho divadla viesť tvorivé dielne, animáciu bábok, návštevníci sa budú môcť s účinkujúcimi nielen porozprávať, ale na pamiatku si urobiť aj spoločnú fotografiu s hercami v kostýmoch. Čaká však na nich toho ešte viac,“ uzavrel Sogel.

Do projektu sa dnes zapoja aj ďalšie košické divadlá. Jedným z nich je divadlo Momoland, ktoré pripravilo animácie bábok, etudy, improvizácie a viaceré inscenácie. Ďalej je to divadlo Thália Színház, tiež Konzervatórium v Košiciach s predstavením Ľudovít Št(o)úr - 200 a napokon aj divadlo Na Peróne, ktoré okrem iného pripravilo i herecký workshop.

V Banskej Bystrici Noc divadiel spojí dnes dve často skloňované scény - BDnR a DŠT

Čo je dekadentné? - je názov dvojdielnej multižánrovej performance, na ktorej sa dnes večer budú v rámci projektu Noc divadiel podieľať celé umelecké súbory Bábkového divadla na Rázcestí (BDnR) a Divadla Štúdio tanca (DŠT) z Banskej Bystrice.

Ako pre TASR uviedla dramaturgička BDnR Monika Tatarková, vzhľadom na podobné okolnosti, s ktorými sa Bábkové divadlo na Rázcestí a Divadlo Štúdio tanca museli v posledných mesiacoch vyrovnať, rozhodli sa tvorcovia a tvorkyne obidvoch divadiel pripraviť spoločnú prezentáciu. Inšpiráciou na jej vznik je jazyk diskusných fór, sprevádzajúcich letnú „kauzu“ DŠT a jesennú „kauzu“ BdNR.

Prvá časť projektu sa uskutoční v BDnR o 19.00 h. Bábkové divadlo sa tak stane záchytným bodom, v ktorom návštevníci zažijú spoločný potlesk, ktorým štartuje celé podujatie na Slovensku.

"Prvou časťou projektu posielame odkaz Ľudovítovi Štúrovi, akúsi reflexiu po 200 rokoch. Hlas ľudu prekročil mieru, o ktorú tak zápalisto a neúnavne bojoval. Bojoval za kultúru a kultúrnosť nášho národa, dal nám uzákonený jazyk, ktorý je prostriedkom národného sebavyjadrenia a my sa ním veru vyjadrujeme. My všetci sme hlas ľudu a podieľame sa na verejnej mienke,"
uviedla ďalej. V Divadle Štúdio tanca performance pokračuje o 22.00 h.

Noc divadiel 2015 otvorí dnes večer na Slovensku návštevníkom dokorán divadlá a kultúrne centrá už po šiesty raz. Ponúkne výnimočné predstavenia, stretnutia s obľúbenými protagonistami, ako aj nové netradičné zážitky. Počet prihlásených úcastníkov opäť láme rekordy a v sobotu 21. novembra prepojí 62 kultúrnych subjektov z 18 miest a obcí na Slovensku, medzi ktorými sú profesionálne aj ochotnícke divadlá, nezávislé kultúrne centrá, umelecké školy. Program Noci divadiel po prvý raz pripravil aj zahraničný kultúrny inštitút a účasť potvrdili hned dva divadelné festivaly.

Súčasťou Noci divadiel vo Zvolene bude aj dražba umeleckých predmetov

Dražba originálnych umeleckých predmetov či jedinečný svadobný ceremoniál bude súčasťou dnešnej Noci divadiel v Divadle J.G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene. Podujatie, do ktorého sa už tradične zapájajú aj zvolenskí divadelníci, sa skončí pri polnočných sviečkach a tradičnom aktuálnom posolstve pred budovou divadla.

Ako pre TASR uviedol umelecký šéf DJGT Ján Chalupka, počas večera plného prekvapení sa okrem umelcov činohry DJGT v pestrej scénickej mozaike predstavia aj ďalší členovia divadelnej rodiny z blízkeho okolia: Pink Harmony, Divadlo Zelienka, Hriňovské divadlo, ako i hudobný hosť večera - kapela Marcel Daniš a priatelia.

„Zblížime sa s našimi divákmi, budeme si dynamicky odovzdávať vzácnu energiu a pokúsime sa kreatívnym spôsobom zapadnúť do náročne nastavených ekonomických ukazovateľov," priblížil zámery divadla pre túto noc.