Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Lajtmotívom medzinárodného sympózia šperkárov v Kremnici Zlatý mýtus

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

V rámci 24. ročníka podujatia predstavia svoje autorské koncepty, realizácie solitérov i kolekcií medzinárodní výtvarníci.

Kremnica 9. júla (TASR) - Kremnica je už tradične v letných mesiacoch miestom stretnutí autorov, ktorí sa zaoberajú výtvarným šperkom a priestor na tvorivú prácu nachádzajú v zlatníckej dielni súkromnej Školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici. Tohtoročné Medzinárodné sympózium umeleckého šperku, ktoré v Kremnici od roku 1990 organizuje Združenie šperkárov AURA, privíta domácich aj zahraničných šperkárov rôzneho generačného spektra.

"V rámci 24. ročníka podujatia predstavia svoje autorské koncepty, realizácie solitérov i kolekcií výtvarníci medzinárodného zloženia: renomovaná bulharská autorka Mirena Zlateva, mladí českí šperkári Martin Grosman a moskovská rodáčka Olga Chereshneva, Fruzsi Fekete z Maďarska a slovenskí autori Lucia Babjaková, Ján Jánoš a Eva Hegedűsová pôsobiaca v Prahe," informovala Erika Haas Kianičková z Múzea mincí a medailí v Kremnici.

Okrem autorských námetov a tradične spracovávanej témy vychádzajúcej z genia loci historického mesta Kremnica či vytvorenia spoločného šperku, výtvarníci v šperkoch reagujú aj na špeciálny lajtmotív aktuálneho ročníka sympózia – Zlatý mýtus. Výsledky šperkárskeho sympózia budú do konca septembra prezentované v numizmatickej expozícii Múzea mincí a medailí Kremnica.