Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenec: Podnikateľka vybudovala firmu na základe internetového bazára

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Celý proces trval podľa jej slov niekoľko mesiacov a v súčasnosti v jej firme pracuje šesť ľudí.

Lučenec 12. októbra (TASR) – Na základe skúseností s internetovým bazárom sa podarilo mladej podnikateľke Ivane Halajovej vytvoriť funkčnú firmu. Celý proces trval podľa jej slov niekoľko mesiacov a v súčasnosti v jej firme pracuje šesť ľudí. Základom je butik s talianskym oblečením, okrem predaja sa však zameriavajú aj na výrobu.

Inšpiráciou na podnikanie v oblasti odevov jej bol internetový predaj použitého oblečenia. „Myšlienka zriadenia takéhoto bazáru mi napadla, keď som sa ocitla na konci istej kapitoly v osobnom aj pracovnom živote. Sťahovala som sa a mala som veľmi veľa značkového oblečenia, ktoré bolo málo nosené a už mi zavadzalo. Rozhodla som sa teda časť z neho predať,“ priblížila pre TASR Halajová.

S kamarátkami preto vytvorila na Facebooku stránku, na ktorej zverejňovali fotky oblečenia na predaj. „Každodennou prácou sme tam do štyroch mesiacov mali 3000 fanúšikov. Do reklamy na propagáciu stránky sme pritom investovali len minimálne, okolo 100 eur,“ konštatovala. Ako doplnila, práve úspech tohto internetového bazára, ktorý funguje už dva roky, jej dodal odvahu. „Utvrdilo ma to v presvedčení, že mám otvoriť aj kamenný obchod a netreba sa toho báť, aj keď všade počúvame, že je zlá doba, vysoká nezamestnanosť a nie je tu kúpna sila,“ uviedla podnikateľka a podotkla, že ju osobne nakoniec kúpna sila v Lučenci pozitívne prekvapila.

Spomínaný internetový bazár funguje dodnes, podľa vlastných slov ho však považuje už len za koníček a energiu sústredila na spustenie klasickej "kamennej" predajne s dovozovým oblečením i vlastnými kolekciami. Tú rozbehla s kamarátkou Adrianou Salvovou, ktorá je druhou konateľkou. „Modely šiat a módne doplnky v rámci vlastnej značky Queens sú plne v réžii našej firmy. Okrem navrhovania ich aj vyrábame, šijeme a predávame,“ priblížila Halajová. Vo firme okrem nich dvoch pracujú ešte dve predavačky, módna návrhárka a dievča, ktoré má na starosti internetový obchod.

Napriek nepriaznivým ekonomickým a sociálnym podmienkam v Novohrade a na Gemeri podnikateľka nikdy neuvažovala o odchode. „Som tu doma a nemám vo zvyku utekať. Keď nie je cesta, treba si ju nájsť, ale hlavne je potrebné doma vytvoriť prostredie, aby nám tu bolo dobre. Netreba čakať na ideálne podmienky, lebo tie nikdy nebudú,“ konštatovala. Problémom sú však podľa nej rôzne byrokratické obmedzenia pri podnikaní. „Vnímam to ako veľkú chybu, pretože hlavne v týchto mestách, kde je vysoká nezamestnanosť, by to štát mal podnikateľom uľahčovať a viac sa snažiť poradiť im v začiatkoch,“ upozornila.

Napriek tomu však vidí potenciál a priestor pre ďalšie podnikanie. „Zatiaľ som nič výnimočné neurobila, len som otvorila butik a urobila nejakú stránku na Facebooku. Moja predstava však rozhodne nekončí pri jednej predajni, medzi dlhodobými cieľmi mám aj otvorenie prevádzok v iných mestách, vytvorenie vlastnej silnej značky a zvažujem aj rozšírenie sortimentu o tovar pre mužov,“ dodala.