Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Lučenec chce na jednom mieste úrad pre štát aj pre samosprávu

Jednotné klientske centrum pre štátnu správu a pre samosprávu plánuje mesto Lučenec vytvoriť v budove, kde v súčasnosti sídli Okresný úrad (na snímke). Ako pre TASR povedala primátorka Alexandra Pivková, budova je vlastníctvom mesta a mohli by tam sídliť oba úrady. Na to je však nevyhnutná rozsiahla rekonštrukcia. Foto: TASR/Ján Siman

Samospráva Lučenca v súčasnosti sídli v budove, ktorej vlastníkom je Univerzita Komenského v Bratislave.

Lučenec 23. marca (TASR) - Jednotné klientske centrum pre štátnu správu a pre samosprávu plánuje mesto Lučenec vytvoriť v budove, kde v súčasnosti sídli Okresný úrad. Ako pre TASR povedala primátorka Alexandra Pivková, budova je vlastníctvom mesta a mohli by tam sídliť oba úrady. Na to je však nevyhnutná rozsiahla rekonštrukcia.

Samospráva Lučenca v súčasnosti sídli v budove, ktorej vlastníkom je Univerzita Komenského v Bratislave. Za priestory mestského úradu musia platiť nájomné. Na opačnej strane Námestia republiky má samospráva svoju budovu, ktorú prenajíma Okresnému úradu. "Naša budova je vo veľmi zlom, miestami si dovolím povedať, že až v havarijnom stave a potrebuje nevyhnutne rekonštrukciu. Navyše aj budova, ktorú máme prenajatú, bude tiež potrebovať investície do opráv. Po analýze nám vyšlo, že naša budova má potenciál na hospodárny chod, ale budeme musieť investovať," povedala Pivková.

Mesto už začalo rokovania s ministerstvom vnútra. Navrhujú, aby sa spoločne podieľali na oprave budovy, kde by mohol sídliť naďalej Okresný úrad a presťahoval by sa tam aj Mestský úrad. "Našou predstavou je, že by sme občanom poskytli jedno miesto, kde by si mohli vybaviť všetky veci súvisiace s úradmi. V jednom priestore by vzniklo klientske centrum tak pre štátnu správu, ako aj pre samosprávu. Keď budeme vedieť, koľko bude rekonštrukcia stáť, budeme rokovať s ministerstvom vnútra o tom, ako sa budeme na opravách spolupodieľať. My teraz prehodnocujeme naše vlastné možnosti a v prípade potreby budeme hľadať aj ďalšie zdroje potrebné na financovanie opráv," dodala primátorka Lučenca.