Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

V mestskom lesoparku v Lučenci majú nové zvieracie prírastky

V mestskom lesoparku v Lučenci majú nových zvieracích obyvateľov. V minulosti bol atrakciou zvieracieho kútika v somár domáci. Tomu však po čase začal prekážať hluk ľudí, preto ho vymenili za ovce skrutkorohé. Foto: TASR/Ján Siman

Viaceré zvieratá v parku ešte nemajú svoje mená. Samospráva preto vyzýva obyvateľov, aby si ich pomenovali prostredníctvom Mestských novín. Mená môžu vymýšľať do 23. júla.

Lučenec 14. júla (TASR) - Koza s mláďatami, holubí párik uzbeckého tliaskača či tri labutie mláďatá sú novými prírastkami mestského lesoparku v Lučenci. Ako pre TASR povedal Ján Šnúrik z mestského úradu, aktuálne môžu ľudia obdivovať aj malé sŕňa, ktoré našli v obci Jelšovec. Bolo zoslabnuté, ale dnes už pije kozie mlieko a darí samu.

V minulosti bol atrakciou zvieracieho kútika v lučeneckom lesoparku somár domáci. Návštevníci mu vymysleli prezývku kolega. Tomu však po čase začal prekážať hluk ľudí, preto ho vymenili za ovce skrutkorohé. Výbeh rozdelili a návštevníci majú možnosť vidieť aj kozy domáce.

"Koza je zviera, ktoré má obrovské výhody a poznali ich aj naši prarodičia, ktorí ich chovali v hojnom počte. V zookútiku sme ich ale museli od ostatných zvierat oddeliť. Baran ovce skrutkorohej ich však nechcel vo svojej blízkosti a začal trhať pletivo. Museli sme ho premiestniť. Len nedávno pribudlo k ovečke so synom aj malé sŕňa. Ľudia ho našli v obci Jelšovec. Bolo zoslabnuté a najskôr ho museli v parku kŕmiť Sunarom. Teraz už pije kozie mlieko a darí sa mu veľmi dobre," povedal Šnúrik.

Fotogaléria: Lesopark v Lučenci


Bez mien

V mestskom lesoparku v Lučenci majú nových zvieracích obyvateľov. V jazierku si okrem divých kačiek našli svoj domov aj labute biele. Momentálne sa labutí pár pýši tromi mláďatmi, ktoré sa voľne prechádzajú aj po chodníkoch medzi návštevníkmi.
Foto: TASR/Ján Siman
Viaceré zvieratá v parku ešte nemajú svoje mená. Samospráva preto vyzýva obyvateľov, aby si ich pomenovali prostredníctvom Mestských novín. Mená môžu vymýšľať do 23. júla. Súčasťou mestského parku je aj jazierko, kde okrem divých kačiek našli svoj domov aj labute biele. Momentálne sa labutí pár pýši tromi mláďatami a okrem jazierka sa voľne prechádzajú aj po chodníkoch medzi návštevníkmi. "Matka je na svoje potomstvo veľmi citlivá. Nepúšťa k nim ani gunára a ten sa stará o to, aby sa k jeho rodine nikto nepribližoval. Platí to aj pre ostatné dospelé labute. Aj návštevníci by mali byť ostražití, aby ich neuštipla starostlivá labutia matka. Zatiaľ sme však nemali hlásený žiadny incident, kedy by labute niekoho napadli," dodal Šnúrik.

Lesopark v Lučenci patrí k najkrajším objektom zelene vo svojej kategórii na Slovensku. Na ploche 17 hektárov sa nachádza 35 cudzokrajných drevín. Pri budovaní parku sa využil francúzsky, anglický a voľný krajinársky záhradný sloh. Cez park tečie Tuhársky i umelý potok, ktorý napĺňa umelé jazierko.