Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

LUČENEC: Samospráva bude v roku 2016 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom

Alexandra Pivková Foto: TASR

Rozpočet schválili mestskí poslanci jednomyseľne 20 hlasmi na svojom poslednom, decembrovom zasadnutí.

Lučenec 17. decembra (TASR) – Mesto Lučenec bude v nasledujúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom, ktorý ráta s celkovými príjmami vo výške 25,297 milióna eur a s celkovými výdavkami na rovnakej úrovni. Rozpočet schválili mestskí poslanci jednomyseľne 20 hlasmi na svojom poslednom, decembrovom zasadnutí.

Bežné príjmy rozpočtu sú naplánované na úrovni necelých 15,927 milióna eur, kapitálové príjmy vo výške približne 6,646 milióna eur a finančné príjmy v objeme zhruba 2,724 milióna eur. V oblasti výdavkov rozpočet predpokladá bežné výdavky vo výške necelých 15,332 milióna eur, kapitálové výdavky zhruba 4,777 milióna eur a finančné výdavky okolo 5,189 milióna eur.

Medzi najväčšie kapitálové výdavky patrí kúpa bytového domu na sídlisku Rúbanisko III za 2,2 milióna eur a kúpa ďalšieho bytového domu na Lúčnej ulici v sume 1,8 milióna eur. Rozpočet tiež ráta s ďalšími investičnými akciami, ako napríklad realizácia I. etapy cyklistického chodníka do obce Halič, rekonštrukcia strechy zimného štadióna, spevnenie plôch a dokončenie parkoviska vo dvore radnice, rozšírenie kamerového systému či výstavba viacerých detských ihrísk.

"K prioritám mesta v rámci rozpočtu patrí v oblasti dopravy zlepšenie stavu miestnych komunikácií, súvislé opravy ciest a strategické investície v súvislosti s dobudovaním rýchlostnej cesty R2. Samozrejme, naďalej chceme v budúcom roku zodpovedne riadiť a financovať mesto, čo znamená, že budeme ďalej znižovať jeho zadlženosť a minimalizovať záväzky," uviedla na zasadnutí primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Ďalšími prioritami sú podľa jej slov naplnenie priemyselného parku, čistota a poriadok na verejných priestranstvách v meste, a tiež zvýšenie objemu separovaných odpadov. Samospráva sa takisto chce zamerať na rozširovanie služieb pre obyvateľov mesta, hlavne v oblasti bývania a zvyšovania bezpečnosti v meste.

"Je potrebné dokončiť aj veľké investičné akcie z tohto roku, ktorými boli rekonštrukcia radnice a synagógy. Budeme chcieť aj ďalej čerpať fondy a reagovať na výzvy, hlavne v oblasti modernizácie a rekonštrukcie verejných budov," dodala primátorka na záver.