Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Banskobystrický kraj

Výstava Mojim národom v Lučenci mapuje udalosti I. svetovej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Výstava vznikla zo zdokumentovaných spomienkových predmetov, fotografií, korešpondenčných lístkov a iných dokumentov návštevníkov a partnerských inštitúcií Novohradského múzea a galérie.

Lučenec 9. februára (TASR) – Udalosti I. svetovej vojny mapuje výstava „Mojim národom! Príbehy z Veľkej vojny“, ktorú dnes otvorili v priestoroch Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci. Múzeum ju organizuje v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Múzeom kultúry Maďarov na Slovensku a občianskym združením Tradície a hodnoty. Sprístupnená je do 2. apríla.

Výstava vznikla zo zdokumentovaných spomienkových predmetov, fotografií, korešpondenčných lístkov a iných dokumentov návštevníkov, ako aj z exponátov a dokumentov zo zbierok partnerských inštitúcií,“ priblížil historik NMG Štefan Chrastina.

Návštevníci sa podľa jeho slov dozvedia tiež detaily o osudoch účastníkov bojov z regiónu Novohrad v rôznych miestach Európy. „Výstava sa snaží nahliadnuť do života vojakov na frontoch, ako aj civilov, ktorí ostali v zázemí. Prezentuje šesť tematických jednotiek - charakteristických vojnových príbehov, ktoré predstavujú súkromné dejiny Veľkej vojny,“ dodal.