Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Ľudia v núdzi budú mať oblečenie aj po profesorovi a viceprimátorovi

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Priniesli ho do tzv. prázdneho obchodu v Banskej Bystrici, ktorý bude otvorený do 31. októbra.

Banská Bystrica 25. októbra (TASR) – Prázdny obchod v banskobystrickej Europe, umiestnený medzi eskalátormi, sa začal plniť hneď od jeho otvorenia v piatok (23.10.). Do unikátnej zbierky šatstva pre ľudí v núdzi a detské domovy sa zapojili aj viaceré známe osobnosti regiónu, ktoré tam doniesli vyradené oblečenie, aby z neho mali osoh iní.

Charitatívnu akciu dvoma taškami plnými oblečenia podporila aj osobnosť slovenskej pediatrie, dlhoročný dekan, dnes prodekan Fakulty zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Banskej Bystrici Svetozár Dluholucký. "Prázdny obchod dáva krásnu príležitosť ponúknuť niekomu veci, ktoré človek už nepoužíva, ale stále sú v poriadku a kvalitné. To je na tom to krásne, že tie veci dostanú inú cenu. A o tom to je," reagoval pre TASR profesor Dluholucký.

Ako prezradila jeho manželka, trochu schudol, a tak doniesli najmä športové nohavice či bundy, ktoré už nenosil, ale odkladala ich pre prípad, že sa ešte zídu. Je vraj veľmi skromný, čo sa týka oblečenia, a na veciach nelipne.

S troma taškami prevažne športového oblečenia, košieľ a riflí prišiel druhý viceprimátor Banskej Bystrice Martin Turčan. "Pretriedil som si veci v skrini a zrazu sa mi dá v nej normálne hýbať. Ešte som neskončil. Keďže som súťaživý typ, bol by som rád, keby sme v množstve vyzbieraných vecí prekonali Košice, kde sa rovnaká akcia uskutočnila vlani," konštatoval pre TASR Turčan.

Priamo z práce a zatiaľ naprázdno prišiel na otvorenie Prázdneho obchodu generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev. Ako pre TASR povedal, určite tam donesie kopu vecí, ktoré má v skriniach a ktorých sa rád zriekne. "Ak to má niekomu pomôcť, rád ich donesiem. Každá originálna myšlienka je dobrá, ak osloví čo najviac ľudí," dodal Mičev.

Prázdny obchod bude otvorený do 31. októbra vždy v čase od 11.00 do 19.00 h. Zamestnanci obchodu prinesené oblečenie uložia do regálov a nastajlujú ho do výkladu. Každý večer ho roztriedia a obchod opäť vyprázdnia.

"Vyzbierané odevy rozdistribuujeme do detských domovov a domov pre núdznych v našom regióne, ktoré sme vyberali v spolupráci s mestom. Keďže hlavnou myšlienkou projektu je spojiť módu s dobročinnosťou, budeme radi za každý jeden kúsok, ktorý v tomto sychravom jesennom počasí zahreje a poteší ľudí v núdzi," priblížil event coordinator Europa SC Viktor Maceják.