Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

M. Ivan: Nájsť 300 príslušníkov ZVJS do novej väznice nebude ľahké

Na snímke generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská pri návšteve areálu Otvoreného oddelenia ZVJS Rimavská Sobota-Sabová, kde má stáť nová väznica, 11. januára 2018. Foto: TASR/Branislav Caban

Ako pokračoval, podmienky na prijatie príslušníka ZVJS sú náročné a už v súčasnosti v zbore chýba 240 ľudí.

Rimavská Sobota 12. januára (TASR) – Nájsť 300 nových príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) do pripravovanej väznice v Rimavskej Sobote, ktorú chce Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR vybudovať do roku 2021, nebude jednoduché. Uviedol to generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan počas štvrtkovej návštevy ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v Otvorenom oddelení Sabová v Rimavskej Sobote, kde má nová väznica stáť.

"My sme sa o tom s ministerkou rozprávali a mám veľké obavy, ako ich získame. Boli by sme veľmi radi, keby bolo tisíc uchádzačov, ale obávam sa, že to bude skôr opačné,"
podotkol Ivan, podľa ktorého v prípade, ak nezískajú dostatočný počet nových príslušníkov, nebudú môcť nové väzenské zariadenie efektívne využívať.

Ako pokračoval, podmienky na prijatie príslušníka ZVJS sú náročné a už v súčasnosti v zbore chýba 240 ľudí. "Máme problém so získavaním fyzicky zdatných, pripravených, odborne spôsobilých príslušníkov do služobného pomeru," konštatoval generálny riaditeľ s tým, že záujemcovia, ktorí by chceli pracovať v pripravovanej rimavskosobotskej väznici, si môžu podávať prihlášky už teraz, pretože ich zaškolenie v iných ústavoch ZVJS si vyžiada určitý čas.

Ivan podľa vlastných slov ráta aj s tým, že v regióne sa im nepodarí hneď získať dostatok potrebných zamestnancov a súčasťou komplexu väznice bude aj z tohto dôvodu ubytovňa. "Bude slúžiť napríklad aj pre tých príslušníkov, ktorých do Rimavskej Soboty budeme musieť dočasne preveliť z iných ústavov," zakončil.