Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Magnetoterapia v Rooseveltovej nemocnici je odteraz dostupnejšia

Ilustračné foto Foto: TASR

Nový prístroj na magnetoterapiu je využiteľný pre štyroch pacientov naraz s rôznymi diagnózami.

Banská Bystrica 30. októbra (TASR) – Oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (OFBLR) Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici získalo nový prístroj, ktorý umožní kvalitnú magnetoterapeutickú liečbu väčšiemu počtu pacientov. Na zakúpenie prístroja prispel Banskobystrický samosprávny kraj sumou 3000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Magnetoterapia bola ako liečebná metóda na OFBLR využívaná, avšak prístroje boli už zastarané a poruchové. Potrebovali sme nový prístroj, ktorým by sme mohli odliečiť väčší počet pacientov naraz," uviedla primárka oddelenia Gabriela Majeríková.

Podľa nej výhodou magnetoterapie je, že sa môže aplikovať aj pacientom s kovovými implantátmi a pacient sa nemusí vyzliekať.

"Nový prístroj na magnetoterapiu je využiteľný pre štyroch pacientov naraz s rôznymi diagnózami. Šesť rôznych aplikátorov umožňuje účinnejšie cielenie terapie v závislosti od lokalizácie ochorenia," priblížila Majeríková.

Magnetoterapia využíva liečebné účinky nízkofrekvenčného pulzného magnetického poľa na uvoľnenie stuhnutých svalov, pôsobí proti opuchom, zápalom, bolestiam a má regeneračný efekt. Podporuje vpravovanie iónov vápnika do buniek, čím urýchľuje hojenie kostí. Má široké terapeutické využitie pri liečbe bolestí, porúch pohybového systému, poúrazových stavov, ale aj pri ochoreniach nervového systému, ako je skleróza multiplex. Dobré účinky boli pozorované aj pri liečbe osteoporózy.

"Som rada, že nová magnetoterapia doplní široké spektrum fyzikálnej terapie, ktoré v našej nemocnici pacientom ponúkame," konštatovala riaditeľka Rooseveltovej nemocnice Miriam Lapuníková.