Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica má na zimnú údržbu do konca roka ešte 63.000 eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mesto zabezpečuje zimnú údržbu na 165 kilometroch vozoviek, 50.000 metroch štvorcových parkovacích plôch a 117.000 metroch štvorcových chodníkov.

Banská Bystrica 14. novembra (TASR) – V areáloch spoločností, ktoré sa v Banskej Bystrici starajú o zjazdnosť ciest a chodníkov, sú už pripravené pluhy, frézy a tony posypovej soli. Podľa Operačného plánu zimnej údržby sa totiž v utorok (15.11.) začína zimná sezóna a aj v tomto roku budú s dočisťovaním priechodov pre chodcov a autobusových zastávok pod Urpínom pomáhať dlhodobo nezamestnaní.

"Mesto zabezpečuje zimnú údržbu na 165 kilometroch vozoviek, 50.000 metroch štvorcových parkovacích plôch a 117.000 metroch štvorcových chodníkov. Sú rozdelené podľa poradia dôležitosti s prihliadnutím na potreby dopravy a zásobovania obyvateľstva, zabezpečenie zdravotnej a požiarnej služby. Operačný plán rieši nasadenie dopravných prostriedkov a mechanizmov pre bežné i mimoriadne poveternostné podmienky," priblížila dnes hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová. Podľa plánu zimnej údržby sezóna trvá do 31. marca budúceho roka.

Z rozpočtu na rok 2016 má mesto k dispozícii na zimnú údržbu ešte zhruba 63.000 eur, z ktorých bude uhrádzať výkony za november a polovicu decembra. Ďalšie výkony bude financovať z rozpočtu na rok 2017, ktorý je v štádiu príprav a má byť predmetom decembrového mestského zastupiteľstva. Samospráva pod Urpínom minula počas zimy 2015/2016 sumu 605.360 eur.

Na území mesta sú okrem miestnych komunikácií najmä rýchlostná cesta R1 v správe Národnej diaľničnej spoločnosti a spoločnosti Granvia, cesty I. triedy, ktoré sú v správe Slovenskej správy ciest, a cesty II. a III. triedy vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja, o ktoré sa stará Banskobystrická regionálna správa ciest.

"O chodníky priľahlé k nehnuteľnostiam dbajú v zmysle nariadenia o verejnom poriadku na území mesta vlastníci nehnuteľností. Ich povinnosťou je zamedziť padaniu snehu zo striech svojich nehnuteľností. V prípade, že sa o ne nestarajú, mestská polícia ich vyzve, aby tak urobili," zdôraznila Sekerešová.