Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Mesto Žiar nad Hronom získalo finančný dar na rekonštrukciu plavárne

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Podľa primátora Petra Antala použijú peniaze na rekonštrukciu hliníkovej fasády, presklených stien, okien a dverí, čím sa zníži energetická náročnosť objektu.

Žiar nad Hronom 8. júna (TASR) - Mesto Žiar nad Hronom získalo finančný dar vo výške 600.000 eur na rekonštrukciu mestskej plavárne. Dostalo ho od majiteľov Slovalca, hlinikáreň v týchto dňoch oslavuje 25. výročie svojho založenia.

Podľa primátora Petra Antala použijú peniaze na rekonštrukciu hliníkovej fasády, presklených stien, okien a dverí, čím sa zníži energetická náročnosť objektu. "Toto je zhruba objem, ktorý je potrebný na plaváreň v tejto časti. Mesto teraz bude musieť nájsť ostatné prostriedky potrebné na plaváreň," dodal primátor.

O rekonštrukcii plavárne hovorí žiarska samospráva už dlhšie, hotový má už aj projekt. Rozpočtová cena komplexnej rekonštrukcie sa pohybuje na úrovni 3,5 milióna eur, Antal očakáva, že skutočná cena sa bude výrazne líšiť. "Potrebujeme teraz vedieť reálnu cenu od dodávateľov, teda urobiť súťaže na jednotlivé dodávky a potom budeme vedieť aj to, koľko peňazí budeme potrebovať dofinancovať či už z rozpočtu mesta, alebo iných mimorozpočtových zdrojov," podotkol.

Finančný dar je podľa Antala obrovským záväzkom pre mesto, aby v čo najkratšom čase začalo rekonštrukciu aj realizovať. "Budeme však musieť počkať do ukončenia rekonštrukcie zimného štadióna. Keď zistíme, koľko nás reálne stál zimný štadión, tak budeme vedieť aj reálne možnosti dofinancovania plavárne," podotkol Antal.

Jedným z riešení by podľa neho bola aj iba čiastočná rekonštrukcia plavárne. "Avšak u nás rekonštrukcie športovísk neprebiehajú takýmto spôsobom, ale snažíme sa ich urobiť poriadne," dodal s tým, že rekonštrukciu si vyžadujú aj ďalšie časti plavárne.

Majoritným vlastníkom spoločnosti Slovalco, a.s., je nórsky koncern Hydro, jeho divízia Hydro Aluminium AS vlastní 55,3 percenta akcií. Druhým akcionárom je spoločnosť ZSNP, ktorá vlastní 44,7 percenta akcií.