Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Mikuláša Č. oslobodili spod obžaloby z ďalšej vraždy

Na snímke Mikuláš Č. odchádza z pojednávacej miestnosti. Foto: TASR/Dušan Hein

Kostrové pozostatky Imricha Oláha objavila polícia až v októbri 2005 pri Hrochoti v Banskobystrickom okrese.

Banská Bystrica 20. mája (TASR) – Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici oslobodil dnes Mikuláša Č. spod obžaloby, ktorá ho vinila z vraždy Imricha Oláha. Podľa obžaloby ho mal spolu s komplicmi usmrtiť 4. októbra 1997 v kancelárii svojej niekdajšej firmy Renox v Banskej Bystrici. Mikuláš Č. sa na vyhlásení rozsudku nechcel zúčastniť. Vypočula si ho iba jeho obhajkyňa.

Ako zdôvodnil oslobodzujúci rozsudok predseda senátu OS v Banskej Bystrici, na hlavnom pojednávaní sa nepodarilo dokázať, že skutok spáchal Mikuláš Č. tak, ako tvrdí obžaloba. Súd sa v takom prípade musí riadiť právnou zásadou, ktorá mu stanovuje povinnosť, že v prípade pochybností musí rozhodnúť v prospech obžalovaného.

Senát sa tak stotožnil s obhajobou Mikuláša Č., ktorá ho žiadala oslobodiť spod obžaloby, keďže sa nepodarilo preukázať jeho vinu bez akýchkoľvek pochybností.

"Obžaloba stála na výpovediach svedkov, ktorí pochádzajú z kriminálneho prostredia, tzv. kajúcnikov. K ich svedectvám musí súd pristupovať opatrne," dodal predseda senátu.

V obhajobe napadli svedkov

Mikuláš Č. pred súdom tvrdil, že obžaloba je nezákonná a svedkovia nedôveryhodní. Ich svedectvá sú účelové a sú v nich veľké rozpory. Navyše, niektorí jeho komplici, ktorí sa spomínajú v kauze Oláh, sú už mŕtvi a nie je možné ich vypočuť. Zdôraznil tiež, že proti nemu nie je ani jeden priamy dôkaz.

"Nikdy som netvrdil, že som nevinný a že som niečo neurobil. Ale nie som tá osoba, ktorá tento skutok spáchala," uviedol v záverečnej reči pred senátom OS obžalovaný Mikuláš Č. Dodal tiež, aby súd rozhodoval na základe dôkazov, a nie podľa toho, kto tam stojí. Podľa obžaloby mal Mikuláš Č. po predchádzajúcom vzájomnom dohovore s Karolom K., spoločne s komplicmi Karolom Sz., Milošom P. a Andrejom A., v prítomnosti ešte ďalších osôb, obzvlášť surovým spôsobom usmrtiť Imricha Oláha.

Ako sa ďalej uvádzalo v obžalobe, poškodeného vylákali do banskobystrickej firmy a po krátkom rozhovore a dohodnutom signáli pristúpil k Oláhovi od chrbta Karol Sz. a zvalil ho na zem. Zároveň priskočili Miloš P. a pravdepodobne aj Andrej A., ktorí Oláha držali na zemi. Mikuláš Č. s Karolom Sz. ho mali uškrtiť káblom od počítača. Následne mu mal Miloš P., na popud Mikuláša Č., dať na hlavu igelitové vrecko, ktoré mu na krku spevnili lepiacou páskou. K usmrteniu Oláha došlo udusením.

Telo našli v roku 2005

Podľa prokuratúry motívom konania Mikuláša Č. mal byť fakt, že sa dozvedel o snahe Oláha zadovážiť si zbraň, aby ho odstránil. Oláh chcel tak pomstiť smrť svojho priateľa Róberta Holuba, ktorý patril k východoslovenskému podsvetiu.

Kostrové pozostatky Imricha Oláha objavila polícia až v októbri 2005 pri Hrochoti v Banskobystrickom okrese.

Mikuláš Č. si v súčasnosti odpykáva doživotie za šesť vrážd vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia v Ilave. Keby ho aj súd uznal vinným, žiadny trest by nedostal.

Proti rozsudku prokurátorka ohlásila odvolanie ešte v súdnej sieni.