Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Moldavci zbierali poznatky o zakladaní agentúry životného prostredia

Mesto Banská Bystrica Foto: TASR/Branislav Račko

Delegácia na čele so štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia Moldavskej republiky pricestovala na Slovensko v rámci realizácie projektu InSEIES.

Banská Bystrica 30. októbra (TASR) – Slovenskú agentúru životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici navštívila v dňoch 27. až 30. októbra moldavská delegácia. Zaujímala sa o informácie o postupe a procesoch spojených s vytváraním agentúry životného prostredia na Slovensku.

Ako dnes TASR informovala Iveta Kureková, manažérka pre komunikáciu SAŽP, delegácia na čele so štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia Moldavskej republiky Victorom Morgocim pricestovala na Slovensko v rámci realizácie projektu InSEIES - Budovanie kapacít a zdieľanie znalostí pri zakladaní agentúry životného prostredia.

"Študijná návšteva nadväzovala na misiu technickej pomoci, ktorú vykonali odborníci z Estónskej agentúry životného prostredia. Moldavské ministerstvo životného prostredia si na základe prezentovaných štruktúr v priebehu misie zvolilo za najviac inšpirujúcu SAŽP. Hlavným cieľom návštevy bolo podľa štátneho tajomníka získať informácie o skúsenostiach slovenských kolegov pri zakladaní SAŽP," vysvetlila Kureková.

"V tomto období prechádzame rovnakou cestou ako slovenskí kolegovia pred niekoľkými rokmi. Pre nás sú tieto skúsenosti veľmi dôležité, aby sme pri zakladaní agentúry urobili čo najmenej chýb, aby naša cesta bola čo najkratšia a najefektívnejšia, aby sme boli ku koncu prvého polroka 2016 pripravení založiť u nás agentúru životného prostredia a fungovala podľa európskych parametrov," zdôraznil Morgoci.

Odborní zamestnanci SAŽP priblížili členom moldavskej delegácie, ako sa na Slovensku postupovalo pri zakladaní agentúry, ako sú rozdelené kompetencie, mandáty a úlohy. Okrem toho s nimi riešili aj špecifické otázky súvisiace so zdieľaným systémom monitorovania životného prostredia a vydávania povolení.

Podľa Kurekovej podnetné informácie o pozícii SAŽP v rezorte životného prostredia, o stratégii environmentálnej politiky a o pripravovanom slovenskom predsedníctve v Rade EÚ sprostredkoval členom moldavskej delegácie generálny riaditeľ sekcie environmentálnej politiky ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla.