Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

V Muráni je jediné lyžiarske stredisko v celom Revúckom okrese

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

V obci nemajú ani snežné delá, takže sa musia spoliehať výhradne na prírodný sneh.

Muráň 13. novembra (TASR) – Lyžiarske stredisko v obci Muráň je jediným fungujúcim zariadením svojho druhu v okrese Revúca. Ako TASR informoval predseda turisticko-lyžiarskeho oddielu TJ Tatran Muráň Pavel Kochjar, toto lokálne stredisko, ktoré sa nachádza neďaleko hlavnej cesty smerom na Tisovec, využívajú okrem domácich aj obyvatelia približne 10 km vzdialeného okresného mesta.

„Naše stredisko funguje hlavne počas víkendov a prázdnin. V pracovné dni ho prevádzkujeme skôr výnimočne, hlavne v prípadoch, ak sa nám na lyžiarsky výcvik prihlási nejaká škola,“ uviedol Kochjar. Žiakov však podľa jeho slov už chodí menej ako v minulosti. „Dnes sú celkové požiadavky na lyžiarsky výcvik a jeho zabezpečenie vyššie. My máme bohužiaľ len starý prenosný vlek, ktorý bol vyrobený ešte v roku 1989,“ vysvetlil.

V Muráni nemajú ani snežné delá, takže sa musia spoliehať výhradne na prírodný sneh. „Máme však ratrak a zjazdovka je situovaná na lúke, takže tam nie je žiadny kamenistý podklad. Preto na lyžovanie u nás stačí aj minimum snehu. Ak budú dostačujúce snehové podmienky, určite budeme fungovať aj v tomto roku,“ prisľúbil predseda.

Ako ďalej spomenul, lyžiarske stredisko pre nich neslúži ako zdroj zisku, ale prevádzkujú ho skôr na základe svojej záľuby v lyžovaní. „Fungujeme čisto na dobrovoľníckej báze. Naša telovýchovná jednota má vyškolených niekoľko ľudí, ktorí vo voľnom čase pracujú ako vlekári. Aj vstupné je len symbolické, aby sme vykryli prevádzkové náklady,“ podotkol Kochjar s tým, že za celé roky, ako stredisko prevádzkujú, ešte nikto z nich za túto činnosť nezobral ani euro odmeny.

Prítomnosť lyžiarskeho strediska v obci ocenil aj jej starosta Roman Goldschmidt. „Prevádzka vleku je silne závislá od počasia, ale sme radi, že ho tu máme. Poskytuje možnosti lyžovania pre Muránčanov, ale aj pre ľudí z blízkeho okolia. V rámci lyžiarskeho výcviku ho využívajú tiež deti z našej základnej školy, ktoré sa tak priamo v obci naučia základy lyžovania. V minulosti k nám na výcvik chodievali dokonca aj žiaci z Revúcej,“ povedal.