Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

V Muránskej planine musia cykloturisti počítať aj s obmedzeniami

ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzi vyhľadávané miesta v NP MP patrí Muránsky hrad.

Revúca 10. augusta (TASR) - Cykloturistika sa aj v Národnom parku Muránska planina (NP MP) stala vyhľadávaným spôsobom relaxu. Ako pre TASR povedala riaditeľka Správy NP MP Jana Šmídtová, ešte v rokoch 2007 až 2013 požiadal Klub slovenských turistov - sekcia cykloturistiky o rozšírenie cyklotrás na Muránskej planine a k väčšine z nich vyjadrila Správa NP pozitívny postoj.

Muránska planina je cyklistami vyhľadávaným územím najmä pre svoj charakter. Po výstupe na planinu odpadajú extrémne stúpania a klesania a tak si na svoje prídu aj menej zdatní cykloturisti. Hoci ochranári väčšinu požadovaných trás schválili, niektoré museli odmietnuť. Boli to najmä trasy prechádzajúce lokalitami s výskytom vzácneho tetrova hlucháňa. Cykloturista môže totiž predstavovať pre hlucháňa väčšiu hrozbu ako osobné auto. Pohybuje sa potichu a môže tak najmä v čase vodenia mláďat prekvapiť sliepku s kuriatkami, ktoré sa v panike rozpŕchnu do okolia. Pri následnom zvolávaní späť do kŕdľa sa stávajú ľahkým terčom pre predátorov. Z tohto dôvodu boli zamietnuté cyklotrasy najmä v okolí Fabovej hole, Kľaku a ďalších lokalitách.

"Aj v samotnom NP MP sa snažíme byť ústretoví voči cyklistom, ale očakávame, že aj oni potom budú rešpektovať naše požiadavky. Aj na schválených cyklotrasách totiž môžu platiť určité obmedzenia. Napríklad časové, keď je zakázaný pohyb v období liahnutia mláďat a pod. Keď sme riešili dilemu, či povoliť cyklistom vstup do NP, celé územie sme rozdelili a určili sme si jednotlivé priority ochrany prírody. Takto sme dokázali vyčleniť územia, ktoré sme ponúkli organizáciám a samosprávam, aby si navrhli a vytýčili cyklotrasy. Väčšina cyklotrás je v teréne vyznačená a cykloturisti ich tak môžu využívať. V súčasnosti máme 19 cyklotrás v celkovej dĺžke viac ako 150 kilometrov. Nevylučujeme, že ich počet sa môže v budúcnosti upraviť v prospech cykloturistov, avšak pri schvaľovaní vždy treba prihliadať jednak na požiadavky a obmedzenia v oblasti ochrany prírody a tiež na požiadavky a obmedzenia v lesnej prevádzke, aby nedošlo k ohrozeniu života a zdravia návštevníkov," povedala Šmídtová.

Medzi vyhľadávané miesta v NP MP patrí Muránsky hrad. Z obce Muráň k nemu peších návštevníkov zavedie turistický a náučný chodník, cykloturisti môžu využiť cyklotrasu vedúcu z Muráňa do Veľkej Lúky po asfaltovej ceste. Je to však lesná účelová komunikácia, po ktorej sa často pohybujú lesné mechanizmy, z hľadiska bezpečnosti cykloturistov je táto trasa obmedzená jednosmerne. Z Veľkej Lúky však cykloturisti môžu pokračovať do sedla Javoriny a odtiaľ cez Prednú Horu späť do Muráňa alebo zamieriť z Veľkej Lúky na Lopušno, cez Kobuliarky a Fiľovú do Červenej Skaly.

"Nedá sa povedať, akí sú cyklistickí návštevníci NP MP všeobecne. Väčšina dodržiava návštevný poriadok a jazdia len po schválených trasách. Čo sa týka samotnej jadrovej zóny NP, tam sme nemali ani jednu žiadosť o sprístupnenie pre cyklistov, ale tam je to doslova nežiaduce. Je to o dohodách a ich dodržiavanie je o neustálej komunikácii so všetkými dotknutými subjektmi. Pred výletom na bicykloch do NP MP by som každému odporučila pozrieť si návštevný poriadok a vybrať si z ponuky najvyhovujúcejšiu trasu. Tiež všetkým odporúčam, aby jazdili opatrne, zodpovedne a ohľaduplne voči ostatným návštevníkom, aby si odniesli z nášho územia iba príjemné zážitky," dodala riaditeľka Správy NP MP.