Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Múzeum v Detve otvorí výstavu výrobkov kožušníckych majstrov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Staršiu generáciu majstrov na Podpoľaní predstavovali zväčša už dnes nežijúci kožušníci, ktorí sa priúčali výrobe pred druhou svetovou vojnou.

Detva 8. júla (TASR) - Tradičné kožušnícke výrobky starých majstrov na Podpoľaní priblíži výstava, ktorú v priestoroch Podpolianskeho múzea (PM) v Detve sprístupnia 11. júla, v predvečer Folklórnych slávností pod Poľanou.

Ako pre TASR uviedla vedúca múzea Renata Babicová, Podpoľanie patrí k výrazným slovenským oblastiam, v ktorých je tradičná kožušnícka výroba zaznamenaná a kde sa aj v pôvodných formách pomerne dlho udržala. "Treba ale zdôrazniť, že tradičné kožušníctvo predstavovalo v minulosti nielen šitie a výzdobu kožucha, ale aj náročné prípravné spracovanie kože a kožušín u toho istého majstra – kožušníka," uviedla.

Výstava v priestoroch PM prezentuje kožušnícke výrobky zo zbierok múzea, ale aj zapožičané. Popri práci starých majstrov dáva na základe zozbieraných informácií a výskumu slovo aj súčasným výrobcom – strednej i mladej generácii, ktorí nadväzujú na pretrhnutú niť svojich predchodcov.

"Časť výstavy prezentuje všednejšiu, ale najmä bohato zdobený variant kožuchov a kožúškov, hune, kožušinové čiapky aj predmety viažuce sa k tomuto remeslu zo zbierkového fondu múzea," priblížila Babicová.

Kožuchy zväčša z prvej polovice 20. storočia okrem Detvy reprezentujú prostredníctvom 34 kusov aj ostatné obce Podpoľania - Očová, Hrochoť, Vígľaš, Dolná Mičiná a Vígľašská Huta - Kalinka. "Kožuchy sa po odbornom ošetrení – konzervovaní pracovníkmi Digitalizačného centra v Banskej Bystrici predstavia v novej kráse," pripomenula vedúca múzea.

Staršiu generáciu majstrov na Podpoľaní predstavovali zväčša už dnes nežijúci kožušníci, ktorí sa priúčali výrobe pred druhou svetovou vojnou. V prvej polovici 20. storočia výskumy preukázali, že v Detve i okolí pôsobilo viac kožušníkov. Najchýrnejším podpolianskym kožušníkom bol Mikuláš Šufliarsky (1912 – 2005) z Detvy. Je mu venovaná aj časť výstavy z predmetov, ktoré majster daroval múzeu. Po druhej svetovej vojne pracoval predovšetkým pre ľudovoumelecké kolektívy i jednotlivcov.

Zo súčasných výrobcov – kožušníkov, ktorí kvalitou svojich výrobkov dôstojne nadväzujú na tradičnú niť predkov a inšpirujú sa Podpoľaním, výstava predstavuje tvorbu niekoľkých. Sú nimi Karol Jurášek (Banská Bystrica ), Anna Šimková (Hrochoť), Pavel Gažo (Banská Bystrica), Anna Suchá (Nová Baňa), Štefan Hukel (Stožok), Jozef Melich - Jamkár (Detva - Skliarovo), Ján Hodulák (Detva), Lukáš Jurco (Hriňová). Výstavu dopĺňajú výrobky Jozefa Kuceru z Hriňovej. Prioritne sa nevenuje výrobe kožuchov, ale v súčasnosti je jeden z mála, ktorý sa zaoberá prípravou a spracovaním koží. Z nich časť je prezentovaná aj na výstave.