Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Banskobystrický kraj

Na keramickom sympóziu tvorí šesť umelcov zo Slovenska a Poľska

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Účastníci 27. ročníka zastupujú mladšiu generáciu výtvarníkov.

Kalinovo 20. júla (TASR) - Už niekoľko dní tvoria v priestoroch továrne Žiaromat Kalinovo v okrese Poltár šiesti umelci z Poľska a Slovenska sochy a skulptúry v rámci 27. ročníka Medzinárodného keramického sympózia Lučenec-Kalinovo. Jediné sympózium svojho druhu u nás sa koná v storočnej fabrike nepretržite každé leto už od roku 1989.

Ako pre TASR uviedla Andrea Németh Bozó z Novohradského múzea a galérie (NMG) v Lučenci, tvorivý pobyt poskytuje umelcom jedinečnú možnosť tvoriť v neateliérových podmienkach, v továrenskom prostredí, využiť možnosti tam používanej hliny – šamotu a vypaľovať svoje práce vo veľkokapacitných, už historických peciach. Vďaka týmto podmienkam si účastníci môžu zrealizovať aj svoje veľkolepejšie nápady a predstavy, keďže vo vypálení veľkoformátových diel im nezabraňujú technické prekážky, ktoré by im pri bežných okolnostiach prísne určili maximálne rozmery.

Okrem materiálu a technického vybavenia, ktoré im zabezpečuje závod Žiaromat, a.s., Kalinovo, sympózium dáva príležitosť umelcom oboznámiť sa aj s inými tvorcami, vymieňať si skúsenosti, názory, zúčastniť sa svojimi vytvorenými dielami na záverečnej výstave v NMG v Lučenci.

Účastníci 27. ročníka zastupujú mladšiu generáciu výtvarníkov. V Kalinove tvoria Božena Sacharczuk a Tomasz Niedziołka z Poľska, Lucia Fabiánová, Eva Srníková, Jarmila Mitríková a Dávid Demjánovič zo Slovenska. Hlavným organizátorom sympózia je NMG v Lučenci v spolupráci so SVÚ - Združením keramikov Slovenska, závodom Žiaromat, a.s., Kalinovo. Partnermi sú aj obec Kalinovo a mesto Lučenec.