Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Na konci peľovej sezóny majú zvýšené koncentrácie už len spóry plesní

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Caban

Neskorá jeseň síce prináša úľavu polinotikom, ale chladné počasie, najmä s teplotami okolo nuly, môže u citlivých jedincov vyvolať alergiu na chlad.

Banská Bystrica 31. októbra (TASR) - Aj keď sa peľová sezóna na Slovensku prakticky skončila, prebiehajúce dozvuky babieho leta môžu prispieť k udržaniu vyšších denných koncentrácií spór húb - plesní.

"Koniec októbra a november neprinesú v peľovej situácii na Slovensku už žiadne prevratné zmeny. V ovzduší sa bude vyskytovať už len minimum peľu a vplyvom nočných mrazov aj stále sa znižujúce denné koncentrácie spór húb - plesní. Pre rok 2015 už síce končíme s komentovaným peľovým spravodajstvom, ale jednotlivé monitorovacie stanice ešte budú dopĺňať číselné údaje v databáze stránky www.alergia.sk podľa poveternostných podmienok v danom regióne," uviedla pre TASR Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku.

Ako dodala, neskorá jeseň s alergologicky nevýznamnými dennými koncentráciami peľu v ovzduší síce prináša úľavu polinotikom, ale chladné počasie, najmä s teplotami okolo nuly, môže u citlivých jedincov vyvolať alergiu na chlad. A keďže v tomto období už začíname tráviť viac času doma, v uzavretom prostredí, viac pozornosti svojmu zdravotnému stavu musia venovať ľudia, ktorí sú precitlivení na niektoré alergény vnútorného prostredia – napríklad na roztoče, či srsť domácich miláčikov.

V uplynulom týždni sa okrem vysokých koncentrácií spór plesní vyskytoval v ovzduší ojedinele peľ ambrózie, paliny, slabo alergizujúcej pŕhľavy, peľ tráv z čeľade lipnicovitých a mrlíkov. Denné koncentrácie spór plesní v ovzduší po nočnom ochladení zaznamenali pokles, pričom dominantné zastúpenie mali spóry rodov Cladospórium, Alternária a Epicocum.