Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Banskobystrický kraj

Na kopec Urpín je obmedzený prístup, idú upravovať serpentíny

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Poliak

Dôvodom je chystaná rekonštrukcia serpentín, ktoré spájajú mestskú časť a národnú kultúrnu pamiatku Kalvária. Práce sa začínajú v najbližších dňoch.

Banská Bystrica 22. apríla (TASR) – Banskobystričania majú od dnešného dňa čiastočne obmedzený prístup na kopec Urpín, ktorý sa týči nad mestom. Dôvodom je chystaná rekonštrukcia serpentín, ktoré spájajú mestskú časť a národnú kultúrnu pamiatku Kalvária. Práce sa začínajú v najbližších dňoch. TASR o tom informovala hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Obľúbené miesto s výhľadom na Banskú Bystricu sčasti uzatvoria na niekoľko dní, kým odborní pracovníci spevnia a upravia chodník križujúci Urpín. Ten vedie od malej železničnej stanice popri soche Partizána až ku kostolu Povýšenia sv. kríža. Priebeh prác závisí od počasia, stavu chodníka a svahov.

"Prosíme všetkých Banskobystričanov, aby boli trpezliví a rešpektovali stavebné práce na Urpíne. Spevnením svahov a vyčistením chodníkov chceme zvýšiť bezpečnosť, skvalitniť a zjednodušiť prístup všetkým ľuďom, ktorí miesto vyhľadávajú na prechádzku, športové aktivity či sväté omše," vyzval primátor Ján Nosko.

Dodávateľom stavebných prác je spoločnosť Envigeo, ktorá sa zaoberá geologickými činnosťami v oblasti životného prostredia. Podľa Sekerešovej v prvej fáze vykoná kontrolu skalných masívov a ich dočistenie, montáž záchytných panelov a odvodňovacích otvorov. Celková dĺžka obnovovaného múru má byť 26 metrov.

"Harmonogram prác v druhej fáze zahŕňa vyčistenie chodníka a priekopy pod priepustom, sanáciu poškodených častí oporných múrov chodníka v celkovej dĺžke 77 metrov, inštaláciu odrážok na zachytávanie vody na trase chodníka a jej smerovanie do priepustu ako aj realizáciu nových oporných múrov z lomového kameňa,"
vysvetlila Sekerešová.

V letných mesiacoch bude tiché prostredie Urpína už bezpečné a verejnosť sa ním môže prejsť bez akýchkoľvek obmedzení.