Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Na Letavách vznikol aj poltonový hlinený čajník

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Uhliar

Pre jeho obrovské rozmery nebolo mysliteľné vypáliť ho v klasickej hrnčiarskej peci, a preto sa musel výpal realizovať priamo na mieste.

Rimavská Sobota 19. júla (TASR) – Letavy, teda letný tábor výtvarníkov, bolo pôvodne len malé stretnutie spolužiakov z vysokej školy. Počas 30 rokov svojej existencie sa však vyvinulo na všestranne zamerané umelecké podujatie s 12 až 15 tvorivými dielňami a na posledných ročníkoch sa zúčastňuje pravidelne vyše 400 umelcov. Jeho organizátori počas minulých rokov zažili aj niekoľko netradičných požiadaviek zo strany lektorov a na Letavách vzniklo aj viacero kuriozít.

Zrejme tou najväčšou, v tomto prípade doslova, bolo vytvorenie a vypálenie nadrozmerného čajníka s priemerom 2,5 metra, na ktorý použili vyše pol tony hliny. Čajník vznikal postupne počas jedného týždňa pod rukami účastníkov keramickej dielne a šlo o kompletný výtvor vrátane veka. Pre jeho obrovské rozmery nebolo mysliteľné vypáliť ho v klasickej hrnčiarskej peci, a preto sa musel výpal realizovať priamo na mieste.

"Spravili sme základňu z tehál, na ktorú sme položili veľký rošt. Priamo na ňom sme počas týždňa čajník modelovali. Pri vypaľovaní sme dovnútra až po vrch nasypali drevné uhlie a celé sme to obložili drevom. Starým vysávačom sme dovnútra vháňali vzduch a nakoniec vznikla taká páľava, že toho, kto prikladal drevo, sme museli oblievať vedrami vody, aby sa k pahrebe vôbec mohol priblížiť," popísal vznik tohto diela Tibor Lajgút, jeden zo spoluorganizátorov Letáv. Ako dodal, na vypálenie čajníka použili celkovo okolo osem kubických metrov dreva a keď bol hotový, prenášali ho šiesti ľudia.

Čajník sa im nakoniec podarilo vypáliť dokonale a mal skončiť ako trvalá ozdoba pri jednej chalupe, do dnešných dní sa však nakoniec nezachoval. "Bohužiaľ, nebol dostatočne chránený pred vplyvmi počasia. Bol iba provizórne zakrytý celtou, preto doň napršalo, hlina nasakovala vodu, v zime zamrzla a čajník sa nakoniec rozpadol," priblížil koniec obrovského hlineného výtvoru Lajgút.

Okrem kuriozít sa však organizátori niekedy stretávajú aj s bizarnými požiadavkami lektorov. "Zabezpečujeme pre nich všetko, doslova od zatváracích špendlíkov až po kompletné vybavenie kováčskej dielne. Niektorí lektori, hlavne z divadelných a multimediálnych dielní, však občas majú skutočne nevšedné požiadavky. Istý nemenovaný docent napríklad požadoval biele klavírne krídlo, ktoré chcel umiestniť do lesa," spomína ďalší organizátor Letáv Roman Slanina. Ako dodal, spomínaný lektor bol celkom prekvapený, keď mu organizátori túto, podľa jeho názoru bežnú požiadavku, nedokázali splniť.

K ďalším netradičným žiadostiam lektorov patrili napríklad akvabely, ktoré mali plávať vo vodnej nádrži Kurinec, kde sa vtedy Letavy organizovali, tri akváriá s rybami či harmonikár. "Lektorovi však nestačili hocijaké skladby, ale od harmonikára konkrétne požadoval zahrať tiahle írske balady," poznamenal na záver s úsmevom Lajgút.

Aktuálny 30. ročník Letáv sa bude konať 9. až 16. augusta v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v Poltárskom okrese. K doterajším umeleckým dielňam pribudne jedna nová, nazvaná Odpad ako umenie, ktorá bude zameraná na umeleckú recykláciu starých a nepotrebných predmetov.