Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Návrh Mosta-Híd rozhneval samosprávy, nevylučujú protesty pred NR SR

Na snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter. Foto: TASR - Branislav Račko

Predstavitelia regiónov sú pripravení zabrániť prijatiu zákona všetkými dostupnými zákonnými prostriedkami.

Banská Bystrica 2. júla (TASR) – Návrh zákona z dielne Most-Híd na zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane má samosprávam ubrať viac než 150 miliónov eur. Upozorňujú na to niektorí nezávislí politici v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), ktorí návrh považujú za nezodpovedný. V snahe zabrániť jeho prijatiu spúšťajú celoslovenskú kampaň a nevylučujú ani protesty pred Národnou radou (NR) SR. Informujú o tom vo vyhlásení, ktoré v utorok poskytli TASR.

Podľa signatárov vyhlásenia, podpredsedu BBSK Ondreja Luntera, primátora Brezna Tomáša Abela, primátora Hriňovej Stanislava Horníka, krajského poslanca BBSK Martina Juhaniaka a jeho kolegu Mikuláša Pála, dopady návrhu budú alarmujúce. Dodávajú, že samosprávy by v roku 2020 prišli o 149 miliónov eur. Hoci by opatrenie viedlo k zvýšeniu disponibilných príjmov rodín priemerne o 0,4 %, v prepočte by si polepšili iba o 3,8 eura mesačne. Rodinám podľa signatárov pomôže len nepatrne, ale zásadne ochudobní všetky obce a kraje na Slovensku.

"Počet seniorov čakajúcich na miesto v domovoch sociálnych služieb sa za tri roky strojnásobil a naďalej rastie. Kým v roku 2014 to bolo 1700 seniorov, v roku 2017 už vyše 5500. Tisícky ľudí dnes čakajú na umiestnenie v sociálnych zariadeniach po celom Slovensku a tento počet stúpa. Potrebujeme nájsť riešenie a takéto návrhy situáciu len zhoršujú," konštatoval Pál.

Samosprávy pripomínajú aj investičný dlh v cestách, ktorý pred 17 rokmi na vyššie územné celky preniesol štát. "Viac než 3600 km ciest II. a III. triedy, po ktorých denne jazdí väčšina občanov Slovenska, je v havarijnom alebo nevyhovujúcom stave. Sen o ich rekonštrukcii sa rozplýva každým takýmto populistickým návrhom poslancov NR SR," zdôraznil Juhaniak s tým, že krajom chýba vyše 320 miliónov eur, aby ho dokázali odstrániť.

Zástupcovia regiónov BBSK odmietajú, že im za posledné roky výrazne rástli príjmy z podielu dane fyzických osôb. Poukázali, že počas krízy vláde pomáhali konsolidovať verejné financie. "Obce, mestá a kraje sa vzdali významného podielu poukázanej dane z príjmov fyzických osôb v najťažšom období, keď to krajina najviac potrebovala. Bez našej solidarity by štát nesplnil záväzok konsolidácie verejných financií," zhrnul Horník.

Predstavitelia regiónov sú pripravení zabrániť prijatiu zákona všetkými dostupnými zákonnými prostriedkami. "Zákon pôjde do druhého čítania v septembri. Dovtedy je čas presvedčiť poslancov, že návrh je nezodpovedný a hlúpy. Za seba môžem povedať, že aj so všetkými ostatnými zástupcami samospráv a krajov, ktorým na veciach záleží, urobíme všetko preto, aby zákon neprešiel," zdôraznil Lunter s tým, že nevylučuje ani priame akcie.

"Ak sa má tento zákon schvaľovať a parlament o ňom chce naozaj hlasovať, treba počítať s tým, že starostovia, primátori a župani sa stretnú na spoločnom proteste pred NR SR," dodal Abel.