Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Banskobystrický kraj

Nebezpečný úsek cesty medzi Lučencom a R. Sobotou zrekonštruovali

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Caban

Rekonštrukcia v hodnote 5,6 milióna eur zmenila nevyhovujúce výškové a smerové vedenie cesty a na mieste prestavby pribudlo veľa nových moderných prvkov.

Ožďany 12. júla (TASR) – Nebezpečný úsek cesty I. triedy na trase E58 medzi Lučencom a Rimavskou Sobotou pri Ružovej osade neďaleko obce Ožďany prešiel komplexnou rekonštrukciou. Investorom projektu je Slovenská správa ciest (SSC) a zhotoviteľom spoločnosť Skanska.

„Počas rekonštrukcie sa menilo nevyhovujúce výškové a smerové vedenie cesty a na mieste prestavby pribudlo veľa nových moderných prvkov. Projekt na zvýšenie bezpečnosti a plynulosti premávky v hodnote približne 5,6 milióna eur je financovaný z peňazí Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Doprava a zo štátneho rozpočtu,“ informovala hovorkyňa SSC Zuzana Hromcová.

Podľa slov Antona Hečka, stavbyvedúceho spoločnosti Skanska, má novovybudovaná cesta bezpečnejšie a zväčšené polomery smerových i výškových oblúkov a v rekonštruovanom úseku pribudla nová križovatka, dva nové mosty cez miestne potoky a nové vjazdy do priľahlých obytných zón.

„Cestujúcim budú slúžiť dve novopostavené autobusové zastávky, chodníky popri hlavnej ceste a priechody pre chodcov s osvetlením. Pribudli tiež bezpečné zvodidlá, ako aj dopravné značenie a vodiace zariadenia. Rekonštrukcia zahŕňala i vybudovanie novej cestnej kanalizácie a troch nových staníc odvádzačov ropných látok,“ priblížil Hečko s tým, že sa upravovali i vodné toky miestnych potokov, svahy a násypy novej cesty. „Pôda získaná z terénnych úprav sa efektívne použila na následnú rekultiváciu opustených úsekov cesty,“ dodal.