Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Nová Baňa chce rekonštruovať vodnú nádrž Tajch

Na snímke vodná nádrž Tajch v Novej Bani, 22. novembra 2016. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Predbežná cena rekonštrukcie bola podľa primátora Jána Havrana odhadnutá na 240.000 eur.

Nová Baňa 22. novembra (TASR) - Mesto Nová Baňa by chcelo rekonštruovať vodnú nádrž Tajch, ktorá je pre miestnych obľúbenou rekreačnou oblasťou počas celého roka. Na rekonštrukciu nádrže už má vypracovanú projektovú dokumentáciu. Predbežná cena rekonštrukcie bola podľa primátora Jána Havrana odhadnutá na 240.000 eur.

"Snažili sme sa ten projekt nastaviť tak, aby ho bolo možné riešiť z európskych peňazí. Ale nie je to možné, pretože v tom prípade by jazero stratilo rekreačnú funkciu. Pokiaľ by malo zadržiavaciu funkciu, muselo by byť spustené asi o meter na nižšiu úroveň," priblížil primátor. Mesto tak bude podľa jeho slov čakať, či sa objaví vhodná výzva. "Myslím si ale, že sa to skončí tým, že to mesto zafinancuje z vlastných prostriedkov a že by sa to malo udiať v najbližších rokoch," doplnil.

Podľa Havrana by išlo o kompletnú rekonštrukciu, súčasťou ktorej by bola napríklad aj oprava výpustu, bezpečnostného prepadu či vyčistenie od nánosov bahna. Pre realizáciu prác by bolo najprv potrebné nádrž úplne vypustiť. "Tajch by musel byť úplne vypustený, lebo by sa opravoval priepust, ktorý je úplne na dne a rovnako by sa museli odstrániť sedimenty, ktoré by tu boli nanesené," dodal Havran.

Novobanský Tajch patrí k nádržiam s neorganizovanou rekreáciou, kúpanie je tam na vlastné riziko. Kvalitu vody tam raz ročne kontrolujú aj hygienici. V uplynulých rokoch sa stalo, že vodu označili za nevhodnú na kúpanie, pretože nevyhovela niektorým ukazovateľom. Na to má však podľa Havrana vplyv napríklad aj počasie a následná kvalita prítokov. Rekonštrukcia tajchu by síce podľa jeho slov zlepšila hospodárenie s vodou, ale nevyriešila by problém s prítokom.

Tajch využívajú miestni nielen počas leta na kúpanie, ale je tiež obľúbenou rekreačnou oblasťou aj po ostatné mesiace v roku. Mesto tu v uplynulom období vybudovalo cyklochodník, sociálne zázemie a pred pár týždňami tu otvorili aj náučný chodník Zbojnícke studničky. Miesto je tiež dejiskom mnohých kultúrnych podujatí.