Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Banskobystrický kraj

NOVÁ BAŇA: Do upratovania sa zapojilo 1500 dobrovoľníkov z 9 obcí

Ilustračné foto. Foto: TASR

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Gron v strednej Pohroní vyhlásila veľkú upratovaciu akciu, do ktorej sa zapojilo celkom deväť obcí so 45 aktivitami a 1500 dobrovoľníkmi.


Nová Baňa 19. mája (TASR) - Valčeky na maľovanie vzoru na stenu či časť heligónky. Aj takéto bizarné kúsky našli pri upratovaní svojho okolia ľudia z obcí v regióne stredného Pohronia. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Región Gron tu vyhlásila veľkú upratovaciu akciu, do ktorej sa zapojilo celkom deväť obcí so 45 aktivitami a 1500 dobrovoľníkmi.

Najúspešnejšou obcou sa stala Veľká Lehota, kde sa do skrášľovania zapojilo 25,07 percenta obyvateľov. "Veľmi aktívni boli žiaci základnej školy napríklad pri čistení potoka Žitava, ale aj občania, ktorí zlikvidovali skládku v časti Poliak či vysadili dreviny a skalku v obci," uviedla riaditeľka OO CR Región Gron Žofia Hanusová. Pre víťaznú obec má organizácia lákavú výhru, pripraví jej nový propagačný materiál.

Tesne za Veľkou Lehotou nasledoval podľa jej slov Župkov, kde sa do čistenia zapojilo 24,65 percent obyvateľov. "Radi by sme pochválili najmä žiakov II. stupňa, ktorí sa už tradične starajú o okolie Partizánskej chaty (Škurátky), pamätníka a hrobu partizána pod úpätím vrchu Vtáčnik," dodala s tým, že obec spolu s dobrovoľníkmi plánujú ešte práce na hornožupkovskej ľudovej dreveničke.

Na treťom mieste sa podielom zapojených občanov umiestnila Žarnovica, kde sa viaceré veľké kolektívy škôl zapojili do upratovania najmä v rámci Dňa Zeme. "Tiež spomeniem už tri tohtoročné brigády na hrade Revište, upratovanie rómskych spoluobčanov a aktivitu Mestského mládežníckeho parlamentu," podotkla Hanusová. Upratovanie prebehlo aj v Novej Bani, Hronskom Beňadiku, Píle, Horných Hámroch, Malej Lehote a v Ostrom Grúni.