Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Texty metalových piesní chce starosta Novej Bane posunúť na políciu

Gothoom festival Foto: Gothoom.com

Dozor anglicky hovoriacej osoby na festivale odporučila mestu aj Okresná prokuratúra v Žiari nad Hronom na základe podnetu od nespokojných občanov.

Nová Baňa 7. augusta (TASR) - Sporné texty piesní metalových skupín, kvôli ktorým odmieta skupina obyvateľov Novej Bane blížiaci sa festival Gothoom, skončia zrejme na polícii. Primátor Novej Bane Ján Havran avizuje, že sa ešte tento týždeň obráti na orgány činné v trestnom konaní, aby preskúmali ich zákonnosť.

"Potrebujeme jednoznačne vedieť, či tieto texty a ich prehrávanie je trestným činom. To by mal vedieť niekto jednoznačne povedať," podotkol Havran. Práve spomínané texty, ktoré majú podľa odporcov vyzývať na násilie a nenávisť, a nadmerný hluk sú dve výhrady, kvôli ktorým žiadali obyvatelia mesta od primátora zrušenie festivalu. Ten však tvrdí, že mesto podujatie nemôže zakázať a argumentuje viacerými skutočnosťami.

Mesto si podľa jeho slov nechalo vypracovať právnu analýzu, ktorá preskúmala, akým spôsobom je mesto oprávnené v tejto veci konať a či môže alebo nemôže podujatie zakázať. Výsledkom analýzy bolo podľa Havrana konštatovanie, že mesto nemôže podujatie zakázať ak nie je preukázané porušenie zákona, no môže tam zriadiť dozor. Vyhodnotenie, či boli alebo neboli porušené nejaké práva a slobody, je však podľa jeho slov v tomto prípade ťažké určiť. "Toto je ťažká úloha, ktorá je kladená na plecia mesta, pretože dnes nedokáže jednoznačne ani prokuratúra, ani polícia, prípadne súdy rozhodnúť o tom, kde sa končí hranica slobody prejavu a kde už začína už porušovanie práv ďalších skupín," podotkol.

Dozor anglicky hovoriacej osoby na festivale odporučila mestu aj Okresná prokuratúra v Žiari nad Hronom na základe podnetu od nespokojných občanov. Tí neskôr poslancom navrhli schváliť uznesenie s niekoľkými požiadavkami na kontrolu festivalu, no to mestskí poslanci odmietli. Podľa Havrana však viacero z týchto požiadaviek smerovalo k tomu, že by malo mesto vykonávať cenzúru. Obyvatelia napríklad žiadali, aby mesto na podujatí kontrolovalo intenzitu zvuku, žiadali verejnú nahrávku z celého festivalu či zoznam piesní, ktoré sa budú hrať na festivale. Podľa Havrana tak boli požiadavky nevykonateľné, niektoré boli dokonca v rozpore so zákonom a prípadne Ústavou SR.

Festival Gothoom je najväčším metalovým festivalom na Slovensku. Jeho piaty ročník by sa uskutoční od 13. do 16. augusta v areáli jazera Tajch v Novej Bani. Organizátori podujatia obvinenia odmietajú a tvrdia, že celá situácia okolo festivalu je spolitizovaná. Argumentujú aj tým, že skrátili čas trvania koncertov a otočili javisko, aby nesmerovalo na obytnú zónu. Festival má okrem toho podľa nich aj charitatívny rozmer a pomáha zviditeľňovať mesto. Listami podporila podujatie aj španielska a brazílska ambasáda, keďže na festivale by mali vystúpiť aj hudobníci z týchto krajín.