Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Banskobystrický kraj

Nová elektráreň v Hnúšti zamestná vyše 20 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Ako sa pre TASR vyjadril konateľ firmy Zoran Nikolič, prvých pracovníkov už prijali a v decembri 2014 spustili výrobu elektrickej energie.

Hnúšťa 23. januára (TASR) - Viac než 20 pracovných miest vytvorí v Hnúšti spoločnosť Bio CON 1 v novovybudovanej elektrárni na biomasu. Ako sa pre TASR vyjadril konateľ firmy Zoran Nikolič, prvých pracovníkov už prijali a v decembri 2014 spustili výrobu elektrickej energie.

Teplo a elektrinu bude spoločnosť v Hnúšti vyrábať z drevnej štiepky v úplne novej výrobnej hale. "Elektráreň je už skolaudovaná, zatiaľ však nejdeme v plnej prevádzke, keďže sa snažíme optimalizovať procesy a odstrániť drobné problémy technickej povahy. Predpokladám však, že do konca mesiaca už výrobu rozbehneme naplno," informoval konateľ.

Po spustení plnej prevádzky má v elektrárni pracovať vyše 20 ľudí. Pôjde o technikov obsluhy elektrárne, operátorov výroby a jedného pracovníka na administratívne a účtovné záležitosti. "V súčasnosti máme šesť zamestnancov, nábor bol trochu skomplikovaný tým, že naše nároky sú o niečo vyššie," konštatoval Nikolič. Firma však už má vybraných ďalších ľudí, ktorí prešli výberovým konaním. Tí nastúpia okamžite po spustení elektrárne do plnej prevádzky, ďalších pracovníkov však firma ešte hľadá. "Napríklad na pozícii technik obsluhy elektrárne už máme zamestnaných päť ľudí, ale ďalších piatich ešte potrebujeme prijať," povedal konateľ.

Pre vybudovanie biomasovej elektrárne v Hnúšti sa spoločnosťou rozhodla z viacerých dôvodov. "Jedným z nich je dobrá dostupnosť potrebnej suroviny, teda drevnej štiepky, ktorá je odpadom pri ťažbe dreva," uviedol Nikolič. V tejto súvislosti zároveň zdôraznil, že pri výrobe elektriny nespotrebovávajú guľatinu, ale iba odpad vznikajúci pri spracovaní dreva a náletové dreviny, ktoré sa musia rúbať pri čistení rôznych pozemkov.

Konateľ vyzdvihol aj spoluprácu s miestnou samosprávou. "Spolupráca s Mestským úradom v Hnúšti bola nadštandardná a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa nám v takej krátkej dobe podarilo postaviť takéto veľké dielo," konštatoval.

Nová elektráreň je podľa predstaviteľov samosprávy prínosom hlavne v kontexte vysokej nezamestnanosti v regióne. "Vítam takúto investíciu, pre naše mesto každých 10 či 20 pracovných miest znamená veľmi veľa," uviedol primátor Hnúšte Michal Bagačka. Ako doplnil, teší ho tiež skutočnosť, že sa stavbu podarilo zrealizovať bez problémov a v skutočne krátkom čase.

Príprava projektu elektrárne na biomasu v Hnúšti sa rozbehla v roku 2013. Začiatkom septembra 2014 spoločnosť začala s výkopovými a stavebnými prácami a v decembri toho istého roku spustila výrobu elektriny. Celková výška investície je približne 3,6 milióna eur, firma však neskôr plánuje ďalšie rozšírenie výroby v nadväznosti na základný projekt výroby tepla a elektriny. "Máme v pláne vyrábať aj drevné uhlie, pelety a brikety z dreva aj uhlia," informoval Nikolič. Dodal, že jedna časť objektu elektrárne je už pripravená na inštalovanie peletovacej linky. "Peletovanie určite spustíme do štvrťroka," dodal konateľ.