Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Banskobystrický kraj

Nová hasičská stanica v Banskej Bystrici nebude, obnovia starú

Hasiči, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

V roku 2016 bude tomu predchádzať projektová dokumentácia, stavebné povolenia a istý čas si vyžiada i verejné obstarávanie.

Banská Bystrica 28. decembra (TASR) – Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici doteraz zrekonštruovalo 13 hasičských staníc zo 17 v Banskobystrickom kraji. Ako informoval riaditeľ KR HaZZ Dušan Sľúka, v Banskej Bystrici napokon nevznikne ich nová základňa, postavená na "zelenej lúke", ako ešte pred rokom plánovali, ale bude sa rekonštruovať doterajšia hasičská stanica.

"Z regionálneho operačného plánu, kde už končí možnosť čerpania finančných prostriedkov, sme do dnešného dňa zrekonštruovali 13 hasičských staníc z celkového počtu 17, čo si vyžiadalo celkovú výšku viac ako sedem miliónov eur. Máme zrekonštruované všetky hasičské stanice v kraji, ktoré sme mali v pláne, až na Brezno, ktorá sa robila už predtým, a v Poltári, kde sa na budúci rok začne s výstavbou novej stanice," konštatoval Sľúka.

V prípade hasičskej stanice v Banskej Bystrici chcú čím skôr začať s jej rekonštrukciou, ktorá bude financovaná zo štátneho rozpočtu. V roku 2016 bude tomu predchádzať projektová dokumentácia, stavebné povolenia a istý čas si vyžiada i verejné obstarávanie. "Počítame, že v roku 2017 by sa mohlo začať so samotnou obnovou, to je naša predstava," uviedol Sľúka.

KR HaZZ v prípade hasičskej stanice vo Zvolene momentálne uvažuje o výmene priestorov. Časť Lieskovec, kde zvolenskí hasiči sídlia, nie je z pohľadu výjazdovosti výhodná. Hasiči chcú byť bližšie k ľuďom, ktorí potrebujú pomoc. Sľúka dúfa, že nájdu lepšie priestory a počíta s tým, že prejdú nevyhnutnou rekonštrukciou.