Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Nové komunitné centrum v Litave je zatvorené, čaká na ďalšiu podporu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zriadenie komunitného centra v Litave si vyžiadala najmä zlá sociálna situácia v obci.

Litava 10. februára (TASR) - Komunitné centrum, ktoré v Litave v okrese Krupina sprevádzkovali vlani na jar, je v súčasnosti zatvorené. Po ani nie ročnom projekte terénnej sociálnej práce, skončili aj dvaja pracovníci, ktorí v centre koordinovali činnosť.

"Snažíme sa teraz prostredníctvom nového projektu, aby sme získali ďalšiu podporu, tentoraz by to malo byť až na tri roky," povedala pre TASR starostka Ľubica Tuhárska. Do objektu by sa tak opäť mohol o pár mesiacov vrátiť život.

Komunitné centrum vzniklo z objektu bývalých jaslí, ktorý už dve desaťročia neslúžil svojmu účelu. Na rekonštrukciu, s ktorou začali na jeseň 2014, vynaložili asi 82.000 eur. Financie získali z eurofondov. V centre vznikla miestnosť vybavená počítačmi, práčovňa, sušička, kuchyňa a hygienické priestory.

Zriadenie komunitného centra v Litave si vyžiadala najmä zlá sociálna situácia v obci. Stále tu totiž žije početnejšia rómska komunita. Ešte začiatkom 90. rokov uplynulého storočia tam z celkového počtu asi 1000 obyvateľov evidovali necelých 190 Rómov. Dnes zo 767 tam žijúcich ľudí je ich už tretina. Aktuálne sa v obci rodí viac rómskych detí ako detí majority. Všetci Rómovia pritom žijú asi v troch desiatkach domov v osade na kraji dediny a sú bez práce.

V Litave vlani skolaudovali aj malú čistiareň odpadových vôd, ktorú postavili v blízkosti obecného úradu a základnej školy. Na stavbu získali približne 113.000 eur z Envirofondu.

Starostka hovorí, že tento rok potrebujú okrem iného obnoviť najmä niekoľko stoviek metrov miestnych komunikácií, a to v blízkosti kostola a smerom k novým rodinným domom. O príspevok z eurofondov sa chcú uchádzať cez Poľnohospodársku platobnú agentúru z Programu rozvoja vidieka.