Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Banskobystrický kraj

Novobanskú radnicu z lega skladali tri mesiace, tvorí ju 40.000 kociek

Na snímke lego model farského kostola Panny Márie v Novej Bani. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Obdiv si zaslúži aj ďalšia miestna rarita, a to tzv. fľaša trpezlivosti. Okrem originálu autori výstavy pripravili aj jej kópiu zloženú z lego kociek.

Nová Baňa 15. júla (TASR) - Približne 40.000 lego kociek tvorí repliku budovy novobanskej historickej radnice, ktorá bola zhotovená špeciálne pre výstavu s názvom "V detskom sne". Tú si môže verejnosť aktuálne prezrieť v Pohronskom múzeu v Novej Bani.

"Historickú novobanskú budovu radnice skladal pán Budinský z Pezinka tri mesiace, je zložená zo 40.000 dielikov a váži 20 kilogramov," priblížila Jana Potocká z múzea. Hneď vedľa radnice je inštalovaný aj model novobanského farského kostola Panny Márie. "Ďalšou dominantou je model Potterovho ohňového parného stroja, čo bol prvý parný stroj na európskom kontinente. Tu v Novej Bani slúžil v 18. storočí a odčerpával podzemnú vodu z baní, aby sa dalo zlato a striebro ľahšie ťažiť," vysvetlila Potocká.

Obdiv si však zaslúži aj ďalšia miestna rarita, a to tzv. fľaša trpezlivosti. Okrem originálu autori výstavy pripravili aj jej kópiu zloženú z lego kociek. Fľaše trpezlivosti, ktoré v sebe ukrývajú rôzne postavičky a približujú zväčša historické, banícke výjavy, dodnes v Novej Bani vyrába Pavel Konečný.

Autorov výstavy oslovil aj miestny závod na výrobu kamennej minerálnej vlny, bývalej sklárne. Aj ten vyskladali z lega a zakomponovali do lego mestečka.

Výstavu, ktorá potrvá do 21. augusta, pripravilo Pohronské múzeum v Novej Bani a TatraLUG – slovenský lego fanklub. Okrem spomínaných modelov zostavených na objednávku približuje počiatky značky Lego, jej prvé drevené hračky z 30. rokov minulého storočia.

Výstava predstavuje obľúbené série stavebnice, ponúka interaktívnu herňu a tiež súťaž. "Deti si môžu tipnúť, z koľkých kociek je vyskladaný názov slovenského lego fanklubu - TatraLUG. Po skončení výstavy získa súťažiaci, ktorý bude najbližšie k tomu číslu, lego stavebnicu," dodala Potocká.