Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Občania rozhodujú o tom, ako bude vyzerať nová rozhľadňa

Novobanská samospráva plánuje výstavbu rozhľadne, ktorá by mala byť súčasťou vznikajúceho turisticko-náučného chodníka Zvonička.

Nová Baňa 15. júla (TASR) - Novobanská samospráva v spolupráci s Mestskými lesmi, spol. s r.o., plánuje výstavbu rozhľadne, ktorá by mala byť súčasťou vznikajúceho turisticko-náučného chodníka Zvonička. Jej konečná podoba ešte nie je istá, mesto v súčasnosti vyhlásilo anketu predstavujúcu tri podoby jej realizácie. O konečnom vzhľade rozhľadne tak rozhodnú samotní obyvatelia.

Rozhľadňa by mala byť súčasťou vznikajúceho turisticko-náučného chodníka s názvom Zvonička. Ten by mal mať päť zastávok (Zvonička, Červená skala, Havrania skala, Háj a Kohútovo). Rozhľadňa by mala byť situovaná na zastávke Háj, ktorá patrí podľa samosprávy medzi najkrajšie vyhliadkové lokality v okolí Novej Bane.

"Pohľad z plánovanej rozhľadne, vysokej 15-18 metrov, predostrie návštevníkovi panorámu Novobanskej kotliny a umožní náhľad zo západnej časti na hrebeň Pohronského Inovca s výraznými vrcholmi Viničný vrch a Sedlová skala a taktiež veľkú časť Podunajskej nížiny," uvádza v tejto súvislosti samospráva.

V súčasnosti existujú tri rozdielne štúdie rozhľadne, medzi ktorými by si mali Novobančania vybrať svojho favorita. Prvou je moderná, pri jej výstavbe by sa použila kombinácia materiálov drevo a betón a využité by boli moderné prvky architektúry.

Druhá, kamenno-drevená rozhľadňa by bola kombináciou prírodných materiálov, ako je drevo a ryolitový kameň z novobanskej oblasti. Mala by tri vyhliadkové poschodia, najvyššie s vystúpenou podlahou do všetkých strán.

Tretí návrh hovorí o drevenej rozhľadni, na stavbu ktorej by bola použitá guľatina. Členená by bola na viacero medziposchodí, ktoré by návštevníkovi umožnili zvoliť si vlastný cieľ svojej dosiahnutej výšky.

Hlasovanie o podobe rozhľadne na internetovej stránke mesta potrvá do 22. júla. "Vyhodnotenie bude priebežné, zverejnené na webstránke mesta, takže verejnosť bude mať možnosť sledovať počet hlasov zaslaných konkrétnej rozhľadni," uviedla Iveta Lukáčová z Mestského úradu v Novej Bani.

S výstavbou samotnej rozhľadne by sa podľa jej slov malo začať v septembri tohto roka. "Momentálne sa pripravujú potrebné povolenia, pracuje sa na príprave projektovej dokumentácie a samotná stavba by mala byť zrealizovaná v mesiacoch október - november 2014," dodala Lukáčová.