Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Bystrica spomínala na obete 1. svetovej vojny

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Krčová

Podľa riaditeľa Múzea SNP v Banskej Bystrici, v pamäti ľudí druhá svetová vojna zatienila tú prvú. V nej však zahynulo 17 miliónov ľudí a po prvý raz boli použité zbrane hromadného ničenia.

Banská Bystrica 11. novembra (TASR) – Pietnym aktom si dnes na rímskokatolíckom cintoríne v Banskej Bystrici pripomenuli veteránov z prvej svetovej vojny. Deň vojnových veteránov, ktorý je vo svete známy aj ako Deň červených makov alebo Deň pamäti, zorganizovalo mesto Banská Bystrica spolu so Zväzom vojakov SR. Dnešný deň nebol zvolený náhodne. V tento deň, presne o 11.11 h, zaznela posledná salva pri podpise prímeria medzi západnými mocnosťami a Nemeckom vo francúzskom Compiégne, ktorým sa skončila prvá svetová vojna.

Prečo práve červené maky, riaditeľ Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici Roman Hradecký objasnil: "Na flámskych poliach operoval kanadský vojenský lekár John McCrae viacerých ľudí. Zomrel mu tam priateľ a jeho telo našli na lúke plnej červených makov v roku 1915. Aby dostal zo seba emócie, napísal báseň, z ktorej sa stal postupne symbol. Dnes, v tomto období, nosí každý politik symbol červeného maku na znak úcty vojnových veteránov," uviedol Hradecký.

Ako zdôraznil riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev, v pamäti ľudí druhá svetová vojna zatienila tú prvú. V nej však zahynulo 17 miliónov ľudí a po prvý raz boli použité zbrane hromadného ničenia.

"Sedem miliónov ľudí zahynulo na frontoch, desať miliónov bolo civilných obetí. Mnoho ľudí padlo v radoch rakúsko-uhorskej armády a veľa Slovákov padlo aj v légiách," konštatoval Mičev.

"Banská Bystrica tento rok obnovila 160 hrobov vojakov prvej svetovej vojny. Samotným prácam na cintoríne predchádzala štúdia, ktorú schválilo ministerstvo vnútra. Hroby boli doplnené o jednoduché drevené kríže s menami padlých vojakov. V októbri tohto roku boli vykonané zisťovacie sondáže v časti Majer, kde je zaniknutý vojenský cintorín, na ktorom sú pochovaní vojaci ôsmich národností. Podľa výsledkov výskumných prác bude možné obnoviť 395 hrobov. Mená ostatných vojakov si mesto plánuje uctiť inou, vhodnou formou," konštatovala hovorkyňa banskobystrického primátora Martina Kanisová.