Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Obyvatelia Polichna zachovávajú tradície vďaka Páračkám

Erb obce Polichno. Foto: www.polichno.sk

Zachovanie bohatých miestnych tradícií je hlavným cieľom kultúrno-spoločenského podujatia Páračky, ktoré sa koná v sobotu 20. februára v obci Polichno v Lučeneckom okrese.

Polichno 19. februára (TASR) – Zachovanie bohatých miestnych tradícií je hlavným cieľom kultúrno-spoločenského podujatia Páračky, ktoré sa koná v sobotu 20. februára v obci Polichno v Lučeneckom okrese. O akcii, ktorú obec už tretí rok organizuje v spolupráci s miestnym odborom Matice slovenskej, TASR informoval starosta Pavel Kyseľ.

„Chceme predovšetkým, aby sa obyvatelia stretávali a komunikovali spolu, keďže malé obce ako naša vymierajú a mnohé nežijú spoločenským životom,“ vysvetlil hlavný zámer podujatia Kyseľ. V rámci programu podľa jeho slov vystúpia žiaci zo ZŠ Laca Novomeského v Lučenci i folklórny súbor Dubkáčik z Buzitky. „Títo folkloristi by u nás v Polichne a okolí chceli robiť aj menší etnografický výskum,“ dodal.

Na podujatí budú prezentované aj tradičné polichňanské kraslice. „Ide o starobylé ľudové zdobenie kraslíc, typické pre tento región. Motívy týchto kraslíc siahajú údajne až do 17. storočia a existuje okolo 60 rôznych vzorov,“ priblížil starosta s tým, že v dedine by túto tradíciu zdobenia radi obnovili.

Podľa slov etnologičky Novohradského múzea s galériou Emílie Mázorovej je podstatou celého podujatia, ako napovedá aj jeho názov, páranie peria. „Hoci fašiangové obdobie už skončilo, páračky bývali v minulosti aj neskôr, počas celého zimného obdobia. Šlo vlastne o vzájomnú výpomoc dedinských žien a dospelých dievčat, ktoré počas večerov u domácej gazdinej párali husacie perie do vankúšov a perín,“ objasnila etnologička.