Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Banskobystrický kraj

Očová a Zvolenská Slatina získali takmer 10 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Podľa návrhu treba v Očovej vybudovať kanalizáciu v celkovej dĺžke 12.452 metrov, v susednej Zvolenskej Slatine v dĺžke 4298 metrov.

Očová 9. marca (TASR) - Takmer 9,89 milióna eur schválilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP )SR Stredoslovenským vodárňam a kanalizáciám (StVS) B. Bystrica na projekt Očová, Zvolenská Slatina - odvedenie a čistenie odpadových vôd. Obce v Zvolenskom okrese sa o získanie príspevku usilovali od roku 2008 už niekoľkokrát. Žiadosť im ale vždy zamietli.

Podľa starostu Očovej Jána Senka tentoraz boli žiadateľom StVS, ktoré o realizáciu projektu sami prejavili záujem. Obecné zastupiteľstvá oboch obcí už vlani odsúhlasili aj zmluvy o budúcej zmluve s tým, že po zrealizovaní projektu sa majetok obcí stane majetkom vodární.

Výzva na tento druh projektov vyšla na Ministerstve životného prostredia SR ešte začiatkom júla 2015. V Operačnom programe Kvalita životného prostredia je na podobné projekty pre celé Slovensko vyčlenených 300 miliónov eur.

Kanalizácia a čistiareň odpadových vôd je pre Očovú už niekoľko rokov najdôležitejšou investíciou. V dedine s viac ako 2500 obyvateľmi je odkanalizovaných iba 12 % domácností. Projekt pôvodne vypracovalo združenie Mikroregión Hučava - Zvolensko, vlani sa však zaktualizoval.

Podľa návrhu treba v Očovej vybudovať kanalizáciu v celkovej dĺžke 12.452 metrov, v susednej Zvolenskej Slatine v dĺžke 4298 metrov. Majú sa postaviť aj čistiarne odpadových vôd. Súčasťou by malo byť aj vybudovanie štyroch čerpacích staníc.