Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Banskobystrický kraj

Očová chce získať od štátu pozemky, potrebné sú pre jej ďalší rozvoj

Tanečníčky z Očovej Foto: TASR/Jozef Poliak

Samospráva v súčasnosti rieši územie, na ktorom by mal vzniknúť zberný dvor.

Očová 2. januára (TASR) - V Očovej v okrese Zvolen by chceli v tomto roku vyriešiť prevody niektorých pozemkov spravovaných Slovenským pozemkovým fondom a Slovenským vodohospodárskym podnikom do vlastníctva obce. Dedine približne s 2600 obyvateľmi by to malo pomôcť pri plánovaní ďalších investícií.

"V decembri sme spolu s rozpočtom na rok 2016 schválili aj Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja na roky 2015 – 2023. Obsahuje aj sumár úloh, ktorých naplnenie by malo viesť k lepšiemu životu v obci a k jej rozvoju," uviedol pre TASR starosta Očovej Ján Senko.

Obec už v tejto súvislosti začala aj s prácami nad zmenami územného plánu. "V rámci neho vytypujeme územia nielen pre rozvoj bytovej a investičnej výstavby," pripomenul starosta.

Samospráva v súčasnosti rieši územie, na ktorom by mal vzniknúť zberný dvor. Vstúpila tiež do rokovaní ohľadom prípravy projektovej dokumentácie a možnej rekonštrukcie vodovodu a asi aj kanalizácie v miestnej časti Holcov majer, zabezpečili projektovú dokumentáciu pre realizáciu rekonštrukčných prác na kultúrnom dome (a Základnej umeleckej škole) a projekt už podali na Environmentálny fond.

"Pracujeme tiež na projekte rekonštrukcie obecného úradu s cieľom zapojenia sa do pripravovanej výzvy na spolufinancovanie z prostriedkov európskych štrukturálnych fondov," uviedol Senko.

V spolupráci so Slovenským vodohospodárskym podnikom riešia aj protipovodňové aktivity na toku Hučavy, ktoré by sa mali zrealizovať v náklade viac ako 500.000 eur. "Na jar navyše pristúpime aj k realizácii oplotenia cintorína," doplnil starosta.